ŠTO SMO GLEDALI

Predstave za koje se tražila ulaznica više

28.12.2014 u 07:46

  • +6

Predstave za koje se u 2014. tražila ulaznica više

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Foto Novković

Bionic
Reading

Od kazališta u Hrvatskoj tražili smo podatke o tome koje su predstave po posjećenosti bile najpopularnije i za koje će se i u novoj godini zasigurno tražiti karta više

'Spli'ski akvarel' - Kazalište Komedija

Jedna od najizvođenijih hrvatskih opereta, 'Spli'ski akvarel' Ive Tijardovića, premijernom izvedbom krajem rujna otvorila je novu sezonu zagrebačkog Gradskog kazališta Komedija. Najnovije uprizorenje domaćeg operetnog klasika, čiju režiju potpisuje Richard Simonelli, postiže 95 postotnu gledanost pa se već sada rade predbilježbe za izvedbe u idućim mjesecima, skroz do kraja sezone.

'Pepeljuga' - Kazalište Trešnja

Predstava 'Pepeljuga' je prva premijera u mandatu Trešnjine nove ravnateljice - glumice Višnje Babić koja je za realizaciju ovog projekta okupila respektabilan tim kazališnih umjetnika pa je već premijerna izvedba u studenom privukla velik broj publike. Sve izvedbe bile su rasprodane uz žaljenja što su sljedeći slobodni termini tek 17. i 18. siječnja 2015. godine.

'Smisao života gospodina Lojtrice' - KNAP

Predstava 'Smisao života gospodina Lojtrice' napravljena je u stilu humora legendarne britanske skupine Monty Python, no Saša Anočić i glumci Rakan Rushaidat, Živko Anočić te Radovan Ruždjak skečevima dodaju svoju osobnu, realističku točku gledišta. Osvojila je ukupno pet nagrada na uglednim festivalima i tri nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta.

Premijerno izvedena 8. prosinca 2006., predstava bilježi prosječnu popunjenost od gotovo 90% pa nema sumnje da će gospodin Lojtrica još dugo vremena nasmijavati publiku.

'Prava stvar' i 'Momci na brod' - Mala scena

Četvrt stoljeća postojanja kazalište Mala scena obilježilo je neprekidnim nizom od 30 uzastopnih izvedbi svjetskog hita, drame Toma Stopparda 'Prava stvar'. No, prema mišljenju ravnateljice Male scene Vitomire Lončar, opereta 'Momci na brod', posveta ocu hrvatske opere Ivanu pl. Zajcu na stotu obljetnicu njegove smrti, zasigurno će se pokazati kao 'događaj godine'.

'Jazavac u Kerempuhu' - Satiričko kazalište Kerempuh

Kazališnu sezonu Kerempuh je otvorio 10. prosinca novim autorskim projektom redatelja Olivera Frljića 'Jazavac u Kerempuhu'. Ova britka satira u stand up formi izazvala je nevjerojatne reakcije publike bez obzira na dob, od srednjoškolaca do umirovljenika.

'5žena.com' - Scena Vidra

U hrvatskoj verziji 'Seksa i grada' glumice Nataša Dangubić, Daria Lorenzi Flatz, Nataša Janjić, Nina Erak Svrtan i Mia Anočić Valentić na autoironičan način interpretiraju razne aspekte tzv. ženskih, ali i muških perspektiva. Predstava je premijerno izvedena 27. listopada, a popunjenost gledališta iznosi visokih 98%.

'Mrzim istinu!' - Teatar &TD

Autorska predstava Olivera Frljića 'Mrzim istinu!', u izvedbi Ive Visković, Rakana Ruhsaidata, Ivane Roščić i Filipa Križana, daje nam uvid te rastvara unutarnje kompleksne odnose unutar autorove obitelji. Jedna od najnagrađivanijih predstava u regiji, koja je premijerno izvedena 26. svibnja 2011., i nakon četiri godine igranja najtraženija je predstava Teatra &TD.

'Kako smo preživjele' - Zagrebačko kazalište mladih

Predstava 'Kako smo preživjele' inspirirana je esejima Slavenke Drakulić i osobnim pričama osam glumica koje se prisjećaju vremena komunizma, razdoblja rata, tranzicije, pa sve do vremena 'bolje budućnosti', odnosno europeizacije. Premijerna izvedba predstave održana je 8. svibnja.

'Ana Karenjina', 'Orašar' i 'La Boheme' - HNK Osijek

Najveću pozornost publike osječkog HNK privukla je u dramskom programu 'Ana Karenjina' Lava Nikolajeviča Tolstoja. U režiji Dore Ruždjak Podolski predstava je premijerno izvedena 3. svibnja 2014. U baletnom programu tražen je bio 'Orašar', a u opernom 'La Bohéme'. No iz HNK Osijek napominju da se ulaznica više tradicionalno traži za događaj koji je tek pred nama - Novogodišnji koncert. 'Beč u malom' uz lagane tonove vječnog Straussa dočarat će vam Operni okestar HNK u Osijeku pod dirigentskom palicom Filipa Pavišića. Novogodišnji koncert na rasporedu je 27., 28. i 29. prosinca od 20 sati.

'Gospoda Glembajevi', 'Seviljski brijač', 'Orašar' - HNK Zagreb

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u 2014. godini najtraženije predstave bile su sljedeće: od drama 'Gospoda Glembajevi' Miroslava Krleže, opera Gioachina Rossinija 'Seviljski brijač', a najpopularniji balet bio je 'Orašar' Petra Iljiča Čajkovskog.