'ODBROJAVANJE'

Predstava o dubrovačkim svadbenim običajima druga premijera Ljetnih igara

31.07.2018 u 09:59

Bionic
Reading

Projekt 'Odbrojavanje - na piru s Držićem i Nalješkovićem' drugi je premijerni naslov na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama, a premijera će se održati u srijedu, 1. kolovoza u tvrđavi Minčeta. Riječ je o suradnji Igara i Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu

Projekt u režiji Lee Anastazije Fleger, Marine Pejnović i Hrvoja Korbara te izvedbi studenata Odsjeka glume ADU Zagreb, obuhvaća dijelove opusa Marina Držića i Nikole Nalješkovića s temom pirnih drama, ali istražuje i svadbene običaje suvremenog Dubrovnika. Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski rekla je da je predstava zamišljena kao mala i nezahtjevna, a postala je zahtjevna i vrlo pogodna za izražavanje kreativnih mladih redatelja i glumaca.

'Ponosni smo što nešto ostaje iza nas. Imamo svjetlu budućnost teatra. Samo mladim ljudima treba dati priliku', rekla je Ruždjak Podolski pod tvrđavom u ponedjeljak navečer na konferenciji za novinare.

Pomoćnik intendantice za dramski program i idejni začetnik projekta Saša Božić istaknuo je ponos što se kroz projekt ističu mlade snage hrvatskog kazališta.

69. Dubrovačke ljetne igre Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

'Riječ je o najboljim studentima režije, dramaturgije, plesa i glume, na kojima je budućnost kazališta i ovog festivala. Kao festival moramo pružiti priliku mladim ljudima, kojima je sve teže osigurati institucionalnu kazališnu vidljivost i proboj', rekao je Božić. Dekanica Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu Frank Perković istaknula je kako suradnja ADU i DLJI traje od osnutka Akademije te kako najveći dio nastavnika i studenata glume tradicionalno sudjeluje u programu Igara.

  • +53
'Odbrojavanje – na piru s Držićem i Nalješkovićem', proba Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Ercegović

'To je prvi put ozbiljno pripremljena suradnja Akademije i Igara. Riječ je o ozbiljnom projektu i ravnopravnoj premijeri Igara, a ne 'off projektu'', smatra Perković.

Redateljice Marina Pejnović istaknula je kako ju je najviše inspirirala povijest dubrovačkog prostora, a Lea Anastazija Fleger suprotstavila je renesanse pirne drame modernim dubrovačkim vjenčanjima te se bavi i dogovorenim brakom, dok je redatelj Hrvoje Korbar postavio pitanje autentičnosti i tradicije vjenčanja.

Autorski tim, uz redatelje, čine Zdravka Ivandija Kirigin (kostimografija i scenografija), Nikolina Rafaj i Nina Bajsić (dramaturgija), Ema Crnić (scenski pokret), Ana Fucijaš (asistentica kostimografa), Romana Brajša (produkcija), Doris Šarić Kukuljica (prijevod teksta na suvremeni dubrovački i jezična savjetnica) i Matko Sršen (prijevod teksta na starodubrovački), a projekt izvode studenti Odsjeka glume ADU Zagreb Maruška Aras, Boris Barukčić, Lucija Dujmović, Vini Jurčić, Rok Juričić, Iva Kraljević, Filip Mayer i Tin Rožman.

Premijera projekta 'Odbrojavanje - na piru s Držićem i Nalješkovićem' 1. kolovoza bit će u 21 sat u tvrđavi Minčeta, a izvedbe će još biti istog dana u 23 sata te 2. i 3. kolovoza po dvije izvedbe.