NA LOKRUMU

Premijera predstave 'Michelangelo' na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama

  • Autor: E. K./Hina
  • Zadnja izmjena 28.07.2018 17:21
  • Objavljeno 28.07.2018 u 14:23
scena iz predstave 'Michelangelo'

scena iz predstave 'Michelangelo'

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Predstava 'Michelangelo' Miroslava Krleže u režiji Sebastijana Horvata, koja otvara pitanje odnosa umjetnika i novca, politike i moći, premijerno je izvedena na ruševinama benediktinskoga samostana na otoku Lokrumu u sklopu 69. Dubrovačkih ljetnih igara

Redatelj Sebastijan Horvat istaknuo je nakon premijere kako živimo u svijetu gdje svi misle da bi umjetnost trebala biti lijek, a u stvari je otrov. 'Trebali bismo zauzeti taj stav da je umjetnost otrov jer postavlja neugodna pitanja koja i nama i društvu prave probleme', rekao je Horvat.

Dramaturg Milan Matthis Marković izjavio je kako se u predstavi nije otišlo dalje od onog što je Krleža ponudio u svom tekstu. 'Ako smo uspjeli dati odgovore na neka pitanja koja je Krleža postavio, onda sam zadovoljan. Pokušali smo se baviti svojim vremenom i pitanjima koja nas zanimaju, a vjerujem da zanimaju i publiku', izjavio je Marković.

  • +10
  • +7

Na otoku Lokrumu održana premijera predstave Michelangelo

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Glumac Rakan Rushaidat, koji igra naslovnu ulogu Michelangela, rekao je kako je predstava složena tako da ju svatko može razumjeti i u njoj se pronaći. 'Redatelj je vrlo zanimljivo na tri različita načina otvorio pitanje odnosa umjetnika i politike, odnosno novca. Na suptilan se način približava gotovo svakome u publici', izjavio je Rushaidat.

Autorski tim predstave, rađene u prvoj koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara i HNK Ivana pl. Zajca, uz redatelja Sebastijana Horvata i dramaturga Milana Markovića Matthisa čine Igor Vasiljev (scenografija i video), Belinda Radulović (kostimografija), Karmina Šilec (glazba), Ivana Kalc (pokret), Aleksandar Čavlek (svjetlo) i Saša Predovan (ton).

U podjeli su glumci riječke Hrvatske drame Olivera Baljak, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Marija Tadić, Aleksandar Cvjetković, Edi Ćelić, Dean Krivačić, Jasmin Mekić, Nikola Nedić i član Talijanske drame riječkog HNK Giuseppe Nicodemo, a Michelangela u prvom činu te Redatelja u drugom igraju Rakan Rushaidat (ZKM) i Jerko Marčić (Kazalište Kerempuh). U predstavi sudjeluje i Kor fanatika koji čine dubrovački zboristi.

Predstava će na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama doživjeti još četiri izvedbe (28., 29., 30. i 31. srpnja), a potom bi trebala u rujnu otvoriti novu kazališnu sezonu riječkog HNK.