REŽIRALA VLATKA VORKAPIĆ

Predstava na pučini - maksimalni učinak uz minimalnu golotinju

29.07.2015 u 10:05

  • +21

Predstava Ledeni mjesec

Izvor: Pixsell / Autor: Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Bionic
Reading

"Ledeni mjesec", djelo francuskog pisca i filozofa Pascala Brucknera, u scenskoj prilagodbi Vlatke Vorkapić, premijerno je izvedeno u utorak navečer na brodu Sea Star u Dubrovniku u sklopu programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara.

Premijernoj izvedbi djela na pučini nedaleko od Dubrovnika nazočio je sam autor Pascal Bruckner koji je nakon predstave istaknuo kako je neke od scena prepoznao bez obzira što nije razumio dijaloge na hrvatskom jeziku.

"Prepoznao sam svoju knjigu kroz neke od scena koje sam zaboravio, ali to se brzo vrati. Predstava traje sat i 10 minuta, a to je dobra duljina za čitatelja, i naravno odvija se na brodu baš kao i u knjizi. Volio bih da svi mogu vidjeti ovu predstavu na brodu, ali to nije moguće", rekao je Bruckner kojem se se svidio pristup erotskim scenama u predstavi.

"Erotične scene su tretirane na vrlo pametan način. Postignut je maksimalni učinak uz minimalnu golotinju. To je bilo potrebno ovoj predstavi jer ako ste previše eksplicitni u kazalištu izgubite emociju gledatelja. Morate reći više s manje", istaknuo je.

Francuski pisac je naglasio i kako nije zamišljao kako će scena biti postavljena tako blizu publici koja je zbog toga mogla s glumcima proživljavati njihove priče.

Ravnateljica dramskog programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara Mani Gotovac rekla je kako je namjera sveukupnog programa Igara ove godine interakcija publike i glumaca.

"I jednima i drugima se u životu događaju vrlo slične stvari i jedino ako publika to doživi i prepozna kao nešto svoje to ima smisla. Samo gledati ljepotu, pa to možemo vidjeti u muzeju ili poći razgledati Dubrovnik", rekla je Gotovac te istaknula kako joj je ova predstava posebno bitna jer je kao tadašnja ravnateljica Teatra ITD postavila praizvedbu predstave.

"Nakon toga Roman Polanski je napravio film, a sada 20 godina kasnije sam shvatila da je taj roman sasvim nešto drugo i da ga treba drugačije napraviti", rekla je Gotovac.

Redateljica predstave Vlatka Vorkapić istaknula je pak kako je glavna poruka njezine verzije predstave bila, kao i romanu manipulacija.

"Roman govori o ljubavi, destrukciji, ali u prvom redu o manipulaciji. Postoje porazi koji otvaraju nove puteve i pobjede koje vode u slijepe ulice", kazala je Vortkapić te dodala kako će se ista predstava postaviti na jesen u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti(MSU).

"Ovo je koprodukcija MSU-a i Dubrovačkih ljetnih igara i na jesen ćemo imati zagrebačku premijeru", rekla je Vorkapić.

Inače, "Ledeni mjesec" je priča o ljubavi i mržnji, strasti i destrukciji, ali ponajviše o manipulaciji. Glavni junaci su dva ljubavna para Franz i Rebecca, te Didier i Beatrice koji su se ukrcali na brod "Truva" i krenuli na krstarenje.

Scensku prilagodbu romana napravila je redateljica Vlatka Vorkapić, svjetlo je oblikovao Marko Mijatović, a glazbu napravio Dr. Jojboli. Rebeccu igra Sara Stanić, Franza Robert Plemić, Beatrice Marija Šegvić, a Dediera Jure Radnić.