ZAGREB

Predrag Matvejević postao počasni građanin Sarajeva

17.01.2014 u 15:40

Bionic
Reading

Piscu i publicistu Predragu Matvejeviću uručeno priznanje 'Počasni građanin grada Sarajeva', koje mu je dodijelilo Gradsko vijeće Grada Sarajeva zbog njegova nemjerljiva doprinosa širenju istine u svijetu o agresiji na državu Bosnu i Hercegovinu

Plaketu je Matvejeviću, rođenome u Mostaru od oca Ukrajinca i majke Hrvatice, u Kulturno-informativnom centru BiH u Zagrebu uručio gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

'Tim činom Predrag Matvejević postaje i formalno građanin Sarajeva, što je on i prije bio, iako tamo nije živio, jer je za cijelo vrijeme trajanja blokade i teških dana za građane Sarajeva svijetu govorio o onome što se tamo zbiva, i govorio je istinu o tome', kazao je Komšić.

Matvejević je istaknuo da njemu ova povelja znači puno više nego neka međunarodna u svijetu poznata priznanja koja je dobio.

'Ja sam za Sarajevo vezan, gdje sam završio više od polovice studija, objavio svoje prve tekstove u 'Oslobođenju', kao i svoj prvi malo ambiciozniji esej. Za vrijeme stradanja Sarajeva posjetio sam ga četiri puta, gledao sam kako gori Nacionalna biblioteka', rekao je.

'Sve to nikada neću zaboraviti, zauvijek će ostati dio mene, a i ovo priznanje ne doživljavam kao prigodu, nego kao nešto više od toga: ovo sam ja spram Sarajeva i njegovog iskustva, koje me je na neki način ne samo obilježilo nego ostalo 'ja'', kazao je Matvejević.

Odluku o proglašenju Matvejevića počasnim građaninom grada Sarajeva donijelo je Gradsko vijeće Grada Sarajeva 31. srpnja 2013. na prijedlog zamjenika predsjedavajućeg Gradimira Gojera.

'Europski intelektualac, jedan od čelnika europskog PEN-a, književnik rijetko bogata opusa, čovjek koji u vremenu opće šutnje i pognutih leđa zna, umije i ostaje grmjeti na političkoj sceni i boriti se za ciljeve temeljne humanosti, nije samo zaslužio da bude počasni građanin Sarajeva, on je i dio našega grada: mi njega smatramo svojim', kazao je Gojer.

'To je priznanje države BiH čovjeku koji je od prvog dana borbe za samostalnost i nezavisnost bio uza sve nas, a kada je bilo najteže, bio je jedan od rijetkih europskih intelektualaca koji je dizao glas protiv zla koje se nadnjelo nad grad Sarajevo', dodao je.

Svečanost je organiziralo Veleposlanstvo BiH, a nazočili su i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te veleposlanica BiH Azra Kalajdžisalihović.

Predrag Matvejević (1932.) jedan je od naprevođenijih hrvatskih književnika u svijetu, a možda najpoznatije njegovo djelo "Mediteranski brevijar" prevedeno je na 23 jezika.

Primio je počasni doktorat u Francuskoj (Perpignan) i dva u Italiji (Genova, Trst), a dodijeljen mu je 2002. i počasni doktorat na Sveučilištu "Džemal Bijedić" u Mostaru. Član je Akademije nauka i umjetnosti BiH od 2002. Doživotni je počasni dopredsjednik PEN Internationala i član Svjetskog političkog foruma, a hrvatski predsjednik Ivo Josipović imenovao ga je predstavnikom RH u Međunarodnoj organizaciji frankofonskih država. Piše na hrvatskom, francuskom i talijanskom jeziku.

Sarajevska delegacija posjet Zagrebu nastavlja predstavljanjem u VBZ-ovu Knjižarsko-galerijskom centru "Fadil Hadžić" monografije Gradimira Gojera 'Gospar – Danonoćja Đela Jusića' 18.siječnja.