OŠTRIJA PRAVILA ZA MUZEJE

Pravo na privatnost na putu digitalizacije

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.05.2010 09:49
  • Objavljeno 14.05.2010 u 08:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Trend digitalizacije sadržaja muzeje širom svijeta natjerao je na uvođenje radikalnijih mjera provjere djela. Prilikom velike konferencije održane u SAD-u, poseban naglasak stavljen je na pitanja poštovanja privatnosti, regulacije autorskih prava i ispitivanja porijekla radova

Najviše pozornosti izazvalo je pitanje prava na privatnost. Iskustvo nekoliko muzeja pokazalo je da obitelji preminulih autora ili ljudi prikazanih na slikama i fotografijama, nisu uvijek bile suglasne s objavljivanjem radova na internetu. Uglavnom su posrijedi bila djela koja njihove pretke pokazuju u kompromitirajućim ili neugodnim situacijama poput aktova, fotografija katastrofi i slično. Zbog toga odvjetnici predlažu precizne dogovore s nositeljima autorskih prava da se u budućnosti izbjegnu tužbe.

Na pitanje trebaju li muzeji prihvaćati darove umjetnika i kolekcionara, odvjetnica njujorške MOMA-e Nancy Adelson odgovara negativno. Prije primitka dara potrebno je ispitati porijeklo djela, kao i autorska prava. U slučajevima u kojima je nemoguće točno utvrditi prošlost nekog rada, Adelson predlaže odbijanje. Detaljnija pravila vezana za digitalizaciju muzejskih zbirki i uploadanja sadržaja bit će razrađena do kraja godine, rečeno je na konferenciji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi