EKSKLUZIVNO

Pratite video stream simpozija 'Zagreb- Minhen'

19.10.2009 u 15:21

Bionic
Reading

U sklopu projekta 'München – europsko središte umjetničkog školovanja', a u povodu 200. obljetnice Akademije likovnih umjetnosti u Münchenu, Institut za povijest umjetnosti iz Zagreba organizira međunarodni simpozij 'Zagreb - München, hrvatsko slikarstvo i Akademija likovnih umjetnosti u Münchenu' na kojem će sudjelovati petnaest uglednih njemačkih i hrvatskih povjesničara umjetnosti, a održat će se 22. i 23. listopada. Pratite simpozij ekskluzivno na tportalu!

Cilj simpozija jest raspravljati o važnosti minhenske Akademije za hrvatsko slikarstvo druge polovice 19. i početka 20. st. i odnosu njemačkih profesora i hrvatskih studenata, među koje se ubrajaju prvaci hrvatskoga slikarstva poput Medovića, Kraljevića, Račića i Becića koji su školovani na minhenskoj Akademiji i pripadaju krugu minhenskih đaka, te odrediti hrvatski udio u međunarodnom fenomenu tzv. minhenske slikarske škole.

Također, definirat će se i šira obilježja dijaloga hrvatske i njemačke umjetnosti.

Simpozij se održava u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, 22. i 23. listopada 2009.

Simpozij je dio šireg projekta suradnje s Münchenom koji se sastoji od izložbi 'Zagreb - München' (Umjetnički paviljon, 21. 10. – 6. 12), izložbe 'Skice i crteži minhenskih đaka iz fundusa Kabineta grafike HAZU' (Kabinet grafike HAZU, 22. 10. – 7. 12) te popratne izložbe iz fundusa Moderne galerije 'Zagreb - München, hrvatsko slikarstvo i Akademija likovnih umjetnosti u Münchenu' (Moderna galerija, 21. 10. – 6. 12).

Više o simpoziju i programu na www.hart.hr