MUZIČKI BIENNALE

Praizvedba baleta 'Kraljevi bogova' u HNK-u Zagreb

14.04.2015 u 12:05

Bionic
Reading

U Hrvatskom narodnom kazalištu Zagreb u subotu 25. travnja premijerno će biti izvedena baletna predstava 'Kraljevi bogova' koreografa Pascala Touzeaua, za koju su glazbu skladali mladi hrvatski skladatelji Tomislav Oliver i Ivana Kiš

Oliver je skladao glazbu za prvi dio pod nazivom 'Kompleksna poezija', plesnu suitu od sedam stavaka inspiriranu esejem o estetici 'U pohvalu sjene' jednoga od najvažnijih japanskih književnika 20. stoljeća Junichira Tanizakija, koji se u svojoj esejističko-lirskoj prozi bavi kontrastivno-komparativnom analizom tradicionalne japanske i suvremene zapadnjačke estetike.

Tanizaki se fokusira na najveću razliku koju on vidi u posve različitom poimanju svjetla i sjene - zapadnjačke sklonosti svjetlu i blještavilu, nasuprot japanskoj privrženosti sjeni, tami i prigušenoj svjetlosti. U tome prepoznaje odraz temperamenta i načina poimanja života i umjetnosti – japanska smirenost i pritajenost antiopod je zapadnjačkoj probitačnosti, prodornosti, težnji ka napretku te stalnoj dinamici i aktivnosti.

'Autor glazbe u svojem je stvaralačkom postupku vođen željom za suočavanjem tih suprotstavljenih ideja, sintezom dvaju, na prvi pogled, nepomirljivih pristupa: s jedne strane je težnja za visokim stupnjem kohezije glazbenoga materijala, pri čemu dominira složena organizacija međuodnosa individualnih elemenata skladbe, a s druge strane potreba za njihovom selektivnom raspoznatljivošću', stoji u najavi.

Drugi dio, 'Mehanizam sebičnog gena' za koji je glazbu skladala Kiš, fabularno se djelomično temelji na životu poznatoga kemičara i znanstvenika Georgea Roberta Pricea.

No, balet se ne bavi teoremom, već autoricu zanimaju Priceovi procesi i promjene. 'Odabrana glazbena forma je zrcalna, jer je ona izravno povezana sa sadržajem; prije zrcala Priceovo je znanstveno otkriće, a nakon zrcala potpuni životni obrat', ističe se u najavi.

Koreograf je uvaženi europski baletni umjetnik Pascal Touzeau originalnog koreografskog rukopisa, koji je i autor scenografije, kostimografije i oblikovanja svjetla.

Produkcijom će dirigirati maestro Dian Tchobanov a u predstavi nastupaju Edina Pličanić, Olja Jovanović Zurovac, Petra Vargović Stanciu, Iva Vitić Gameiro, Milka Hribar Bartolović, Natalia Horsnell, Tomislav Petranović, Leonard Jakovina, Azamat Nabiullin, George Stanciu, Guilherme Gameiro Alves, Tamas Darai uz ostale soliste i gotovo cjelokupni ansambl Baleta HNK u Zagrebu.

Projekt je dio 28. Muzičkog biennalea Zagreb i nastavak je tradicionalne suradnje Baleta HNK-a Zagreb i MBZ-a.