MINISTARSTVO KULTURE

Poziv vizualnim umjetnicima da se prijave za dodjelu potpora u 2020.

23.06.2020 u 12:36

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture objavilo je Javni poziv za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2020. godini, za dodjelu potpora stvaranju, produkciji i distribuciji radova iz područja vizualnih umjetnosti te poticaja umjetnicima za realizaciju samostalne izložbe.

Kako se ističe u objavi na mrežnim stranicama Ministarstva, cilj Javnog poziva je potpora vizualnim umjetnicima u daljnjem profesionalnom razvoju vlastite umjetničke prakse kako bi se dodatno ojačali kvaliteta i vitalnost područja suvremenog vizualnog stvaralaštva.

Natječaj je prvi puta objavljen 2018. godine, kako bi se potporama vrednovao proces promišljanja usmjeren na individualni kreativni razvoj te se uspostavili uvjeti cjelovitog i kontinuiranog profesionalnog djelovanja vizualnih umjetnika.

Prijave na Javni poziv za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2020. godini mogu se podnositi od dana objave na mrežnim stranicama Ministarstva kulture do 23. srpnja 2020.

Vrednovat će se kvaliteta prethodnog umjetničkog rada u odnosu na suvremenu umjetničku produkciju te kvaliteta predloženog programa i budućeg umjetničkog razvoja. Potpore se dodjeljuju u dvije kategorije: Potpora stvaranju, produkciji i distribuciji radova iz područja vizualnih umjetnosti i Poticaj umjetnicima za realizaciju samostalne izložbe.

U kategoriji A, 'Potpora stvaranju, produkciji i distribuciji radova iz područja vizualnih umjetnosti', odobravat će se potpore u iznosu od 60 tisuća kuna (dvije), 30 tisuća kuna (tri), te pet potpora u iznosu od 15 tisuća kuna.

U kategoriji B, 'Poticaj umjetnicima za realizaciju samostalne izložbe', sredstva će biti dodijeljena onim prijaviteljima koji ispunjavaju uvjete propisane Pozivom, u iznosu od 5,5 tisuća kuna.

Prihvatljivi predlagatelji su državljani Republike Hrvatske, vizualni umjetnici koji profesionalno djeluju u jednom od navedenih područja: slikarstvo, kiparstvo, grafika, fotografija, suvremene umjetničke prakse, te umjetnici koji profesionalno djeluju više od tri godine.

Jedan prijavitelj može podnijeti samo jednu prijavu na Javni poziv (prijavitelji koji podnesu više prijava neće biti razmatrani). U kategoriji B, jedan prijavitelj može podnijeti prijavu samo za jednu izložbu ili projekt koji će biti otvoren u vremenskom razdoblju koje je propisano Javnim pozivom. Dobitnici potpora temeljem Javnog poziva za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2019. godini u kategoriji A nisu prihvatljivi prijavitelji na ovaj Poziv te se njihove prijave neće razmatrati.

Prijave se podnose putem interneta na odgovarajućem obrascu ePrijavnice koja je dostupna na stranicama Ministarstva kulture: https://e-prijavnice.min-kulture.hr/e-pisarnica. Uz svaku elektronički popunjenu ePrijavnicu potrebno je učitati odnosno pohraniti svu propisanu popratnu dokumentaciju u digitalnom obliku.