VRAĆA SE POPULARNI PROGRAM

Predstavljen Međunarodni program Pulskog filmskog festivala

06.06.2019 u 13:53

Bionic
Reading

Najveća novost Međunarodnog programa 66. Pulskog filmskog festivala je vraćanje PoPularnog programa koji će se opet prikazivati u Areni i to od ponedjeljka 15. do nedjelje 21. srpnja, najavio je umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Zlatko Vidačković na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u Puli

Međunarodni program ove je godine u znaku biografskih filmova o velikim svjetskim umjetnicima, a bit će prikazano pet igranih i pet dokumentarnih rekao je Vidačković.

Igrani filmovi 'Bijela vrana' redatelja Ralpha Fiennesa o baletnom velikanu Rudolfu Nurejevu, 'Tolkien' Domea Karukovskog o mladim danima pisca 'Hobbita' i 'Gospodara prstenova' te autobiografski film 'Bol i slava' kultnog španjolskog redatelja Pedra Almodovara bit će prikazani u sklopu PoPularnog programa u Areni, dok će se u Kinu Valli u programu Europolis moći pogledati 'Djelo bez autora' oskarovca Floriana Henckela von Donnersmarcka nadahnut životom likovnog umjetnika Gerharda Richtera i 'Sve je istina' Kennetha Branagha o zadnjim godinama života Williama Shakespearea.

U program dokumentaraca spadaju filmovi o velikanu nijemog filma Busteru Keatonu, 'Veliki Buster' slavnog Petera Bogdanovicha, 'John Ford, čovjek koji je izmislio Ameriku' Jean-Christophea Klotza, 'Stvarajući Montgomeryja Clifta' redateljskog dvojca Anderson-Demmon, 'Dobre djevojke ne ostaju na doručku' o životu legendarnog Roberta Mitchuma u režiji slavnog fotografa Brucea Webera, a najzabavnije priče iz glumačkih karijera četiri britanske kazališne i filmske dive posjetitelji će upoznati u filmu 'Čaj s damama' redatelja Rogera Michella.

  • +48
Svečano otvoren 65. Pula Film festival Izvor: Pixsell / Autor: Auto

Publika će u Areni u sklopu PoPularnog programa moći pogledati film 'Vjerni muškarac' redatelja i glumca Louisa Garrela (proslavljenog u Bertoluccijevim 'Sanjarima') s Laetitiom Casta i Lily-Rose Depp te ljubavnu dramu s Keirom Knightley i Alexanderom Skarsgardom 'Posljedice'.

Ravnateljica Gordana Restović najavila je novo izdanje festivalske edicije 'Vremeplov 3', a važna knjiga za Pulu i cjelokupnu povijest kinematografije Hrvatske, 'Kinematografske djelatnosti u Puli, 1896. - 1918.' filmskog arheologa Dejana Kosanović, doživjet će svoje drugo izdanje. Knjiga je tiskana u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom.

Direktorica Turističke zajednice grada Pule, Sanja Cinkopan Korotaj novinarima je istaknula posebnu zahtjevnost organizacije manifestacije zbog koje je upravo Pula i brendirana filmskim festivalom dok se pulski gradonačelnik Boris Miletić osvrnuo na ne tako daleku prošlost kada Pula nije raspolagala primjerenim platnom ni kino dvoranom, a danas ima reprezentativnu infrastrukturu.