kratkometražni film

Postira Seaside Film Festival počinje 27. srpnja

  • Autor: B. R./Hina
  • Zadnja izmjena 21.07.2021 13:59
  • Objavljeno 21.07.2021 u 13:59
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Subash Shrestha / Shutterstock Editorial / Profimedia

Postira Seaside Film Festival, posvećen kratkometražnom filmu, održava se u svom jedanaestom izdanju od 2brač7. do 31. srpnja na otoku Braču

Kako je najavljeno, na festivalu će biti prikazani brojni naslovi iz vrha svjetske produkcije kratkometražnog filma, na školskom igralištu koje je dovoljno prostrano da se udovolji epidemiološkim zahtjevima.

Međunarodni natjecateljski program donosi, među ostalim,američki film "David" Zach Woodsa, sudionika svih važnijih festivala poput Cannesa, Clermont-Ferranda njemački "Masel Tov Cocktail" (Arkadij Khaet & Mickey Paatzsch), luda komedija o životu jednog Židova u Njemačkoj, dobitnik nekoliko nagrada na Clermont-Ferrandu, ali i brojnih drugih nagrada na raznim festivalima.

i "White eye" (Tomer Shushan), izraelski film snimljen u jednom kadru o borbi čovjeka da sačuva ljudskost u izazovnim situacijama, koji je bio nominiran i za Oscara.

Druga večer natjecateljskog programa donosi još dva kandidata za Oscara - američki "The letter room" Elvire Lind glavnu ulogu nosi Oscar Isaac te "Feeling through" Dougha Rolanda, u kojem glumi gluhoslijepi Robert Tarango i koji će vas sigurno taknuti u dušu.

Laurent Firode, prošlogodišnji dobitnik nagrade publike u Postirima ove godine donosi još jednu crnu komediju, "The key to dreams".

"Borba za „Zlatnu Srdelu“, nagradu publike, ove će godine po svemu sudeći biti iznimno teška, na zadovoljstvo postirske publike", kažu organizatori.

Na istoj se lokaciji treće festivalske večeri odvija fokus program, ove godine usmjeren na Orijent i Bliski istok, s filmovima među kojima je i iranski "Tattoo" Farhada Delarama, dobitnika dvije nagrade na Berlinaleu, sirijsko-libanonski film "Aziza" Soudade Kaadan, dobitnika velike nagrade žirija na Sundanceu. U suradnji s partnerskim Cottbus Film Festivalom prikazuje se turski film "The school bus" Ramazana Kilica.

Četvrti dan festivala posvećen je domaćem kratkom metru,, na programu su "Angina pectoris" Filipa Mojzeša, "Stanar" Borne Zidarića, "Kad si mlad" Andrije Tomića, te "Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem" Sanje Milardović.

Filmovi "Sigurno mrtvi" Ivana Grgura i "Mikrokazeta" Igora Bezinovića i Ivane Pipal prikazat će se u festivalskom programu Midnight shorts, u uvali Prja u srijedu, 28. i 31. srpnja.

Na toj filmofilskoj plaži prikazat će se, među ostalim, švedski "Grab them" Morgane Dziurla-Petit, , južnokorejski "God's daughter dences" Sungbina Byuna, dobitnika nagrade publike na Clermont-Ferrandu, belgijski "They are watching" Quentina Moll-Van Royea.

Ulaz na festivalske projekcije je slobodan.