VITOMIRA LONČAR

'Postala sam vještica koju treba spaliti'

09.04.2013 u 12:59

Bionic
Reading

Vitomira Lončar prošlog petka našla se na obavijesnom razgovoru u policiji, a kako je rekla u razgovoru za tportal, napadi na nju i njezino kazalište Mala scena potaknuti su njezinim pisanjem i progovaranjem o 'kumsko-prijateljskim odnosima interesne skupine koju čine Dušan Ljuština, Darko Stazić, Nenad Stazić, Stela Telebuh Stazić, Ana Lederer, Ozren Prohić'

Dr. Vitomira Lončar, petak je provela na ispitivanju zbog anonimne prijave za gospodarski kriminal u kojoj je 'zabrinuti porezni obveznik' između ostalog u detalje naveo kvadraturu njezina stana i stana njezinih roditelja, što nije tako lako dostupan podatak. Njezino kazalište Mala scena također se našlo na meti anonimnih prijava. Naime, posljednjih mjeseci redovito su ga posjećivali inspektori svih zamislivih institucija, ali ništa sporno nisu pronašli.

Povjesničar umjetnosti i pjesnik Zvonko Maković jedan je od njezinih najoštrijih javnih oponenata, ali Vitomira Lončar izjavila je da prijave protiv nje dolaze iz viših sfera. Prokomentirala je aktualna događanja i incident koji se odvio u petak.

Kako komentirate privođenje na razgovor u policiju?

Nisam privedena na policiju, nego sam pozvana na obavijesni razgovor. No to nije prvi put. Od 2. svibnja prošle godine, kada je počeo 'lov na vještice', odnosno, napad na kazalište Mala scena i moj rad, bila sam više puta iz različitih razloga pozivana na obavijesne razgovore, tako da se sasvim dobro snalazim u takvim situacijama. Ovaj posljednji samo je dokaz da su centri moći u koje sam takla - uznemireni. Pa misle da će me zastrašiti i da ću prestati pisati. O tome mogu samo sanjati. Ne odustajem.

Budući da se ispostavilo da su optužbe iznijete protiv Vas neutemeljene, što mislite koji je pravi razlog nastojanja da Vas se diskreditira na osobnoj razini?

Niti jedan inspekcijski nalaz koji je vršen nad kazalištem Mala scena nije pronašao nijednu nepravilnost u poslovanju mog kazalište. I oni koji šalju anonimne prijave dobro znaju da ih nema. No, ponavljam, radi se o zastrašivanju. To je poruka ostalima: ako budete govorili protiv nas - dogodit će vam se kao i Vitomiri Lončar. A tko želi mjesecima svakodnevno dokazivati da nije kriminalac?

Na koga točno mislite kad kažete da je prijava iz 'viših sfera'?

O svemu ću uskoro progovoriti na tiskovnoj konferenciji koju ću organizirati i objaviti javnosti baš sve što znam. Ono što je Zvonko Maković pisao protiv mene i, kao, otkrio da se bavim nenamjenskim trošenjem novca poreznih obveznika, naručena je priča. Za taj tekst dobio je i težu opomenu Vijeća časti HND-a za kršenje Kodeksa. Ništa od onoga što je napisano nije dokazano niti se može dokazati. Sudski proces još traje.

Vaši komentari na blogu Slamka spasa u Večernjakovoj blogosferi često su žestoka kritika hrvatske kulturne politike. Koji dio Vašeg djelovanja u tom pogledu smatrate 'najrizičnijim', tj. što je potaklo ovakve napade na Vas i Vaše kazalište Mala scena?

Mislim da je 'rizično' sve, ali ono što je potaklo na ovakvu lavinu inspekcija na kazalište Mala scena i mene osobno je spominjanje kumsko-prijateljskih odnosa interesne skupine koju čine Dušan Ljuština, Darko Stazić, Nenad Stazić, Stela Telebuh Stazić, Ana Lederer, Ozren Prohić (sa svojim satelitima i poslušnicima) koji 'drže' tri javna kazališta u Zagrebu (Kerempuh, Gavella, HNK), donedavno i HNK Rijeka (preko Prohića), a drže i privatno kazalište na Brijunima Ulysses. Kad sam počela spominjati imena i iznositi podatke koji se mogu naći i na internetu, postala sam - vještica. Koju treba spaliti.

Istaknuli ste da ste završili na policiji pod optužbom da želite ubiti Zvonka Makovića i njegovu obitelj. Opišite nam kako ste se osjećali u toj situaciji?

Bila sam pozvana na obavijesni razgovor na 1. Policijsku postaju, a policija mi je došla na vrata stana. Zvonko Maković dobio je neko anonimno pismo u kojem se njemu i njegovoj obitelji prijeti. On je izrazio sumnju da sam to - ja. Pa su me ispitivali. Kako sam se osjećala? Prilično dobro s obzirom na situaciju. Naime, nisam kriva ni po jednoj točki po kojoj me stalno optužuju pa mogu mirno spavati. A spavat ću i dalje. A hoće li oni koji mi sve ovo rade mirno spavati - to ćemo vidjeti.

Mala scena će i dalje raditi izvrsne predstave, bit će svjetska kompanija što god o njoj pisali i radili joj, publika će i dalje gledati naše predstave jer smo nakon 26 godina, što kao privatnici vodimo kazalište, pokazali i dokazali - da vrijedimo!

Inače, kad SVA kazališta u ovoj zemlju postave javno svoje poslovanje (programsko i financijsko) kako to Mala scena čini već godinama, onda nek se jave pa možemo razgovarati o tome tko što radi.