ŠTO SU ZAŽELJELI

Posljednji obroci osuđenika na smrt u galeriji

08.01.2010 u 12:52

Bionic
Reading

Porcija šlaga sa šest coca-cola i samo jedna crna maslina na starom plastičnom pladnju, neki su od eksponata neobične izložbe britanskog umjetnika Jamesa Reynoldsa, inspirirane posljednjim željama zatvorenika osuđenih na smrt

Neposredno pred izvršenje smrtne kazne, zatvorenici osuđeni za najteže zločine dobivaju pravo na ispunjenje posljednje želje - svojeg zadnjeg ovozemaljskog 'gušta' - i sami naručuju obrok. Jedino je ograničenje cijena koja ne smije premašiti dvjestotinjak kuna.

Većina se odlučuje za obilne menije iz restorana brze hrane, dobar dio odbija hranu, a neki imaju krajnje neobične zahtjeve. Upravo su nesvakidašnje posljednje želje poslužile umjetniku Jamesu Reynoldsu kao inspiracija za izložbu.

Primjerice, zatvorenik Louis Jones Jr., osuđen za otmicu, silovanje i ubojstvo, pogubljen 2003, poželio je pladanj pun tropskog voća: kokosa, ananasa i kivija, ubojica Lewis Gilbert zatražio je dva sladoleda, dok je Jackie Barron Wilson, osuđen za silovanje, naručio samo glavicu crvenog luka. Neobična je i želja Jamesa Hudsona koji je neposredno prije pogubljenja 2004. godine zatražio porciju šlaga i šest coca-cola.

Cilj izložbe britanskog umjetnika je pokušati odgonetnuti što se krije iza posljednjih želja, naručuju li osuđenici ono što im je najviše nedostajalo te koliko posljednji obroci govore o karakteru zločinaca, prenosi Telegraph.co.uk.

Pladanj sa samo jednom crnom maslinom svakako je jedan od najbizarnijih eksponata. Riječ je o posljednjem obroku Victora Feguera, pogubljenog u Iowi 1963, koji se nadao da će, kada bude pogubljen, iz njegova tijela niknuti stablo masline, simbol mira.