CIRKUSKA SRIJEDA

Posljednji armenski plesač na žici

26.11.2010 u 12:51

Bionic
Reading

Ljubitelje filma i cirkusa na Cirkuskoj srijedi u kinu Grič očekuje nagrađivani dokumentarac 'The Last Tightrope Dancer in Armenia' ('Posljednji plesač na žici u Armeniji', 2009), 1. prosinca s početkom u 20 sati, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan

Za najsretnijeg posjetitelja u publici Mala performerska scena, Cirkorama, Triko i Zmajevna ponovno su pripremile nagrade.
U produkciji kuće Bars Media te režiji Inne Sahakyan i Armana Yeritsyana, ovaj dokumentarni film pokušava razumjeti zašto je Armenija napustila akrobacije na zategnutoj žici kroz priču dječaka kojeg je iz sirotišta spasio stari i marginalizirani učitelj ove vještine.

Dječak postaje posljednji učenik ovog umijeća i u njega se polaže sva nada u očuvanje zanata. Iako je priča o posljednjem armenskom plesaču na žici lokalna priča u maloj zemlji, njezina istinska tema, gubitak tradicije i promjene društvenih vrijednosti pod utjecajem globalizacije, problematika je koja pogađa svako društvo. Stoga i ne čudi da je ovaj dokumentarni film prikazivan na raznim geografskim dužinama, od Leipziga do Toronta, od Padove do Göteborga. Osvajao je i nagrade, poput Grand Prixa na 19. Međunarodnom festivalu etnološkog filma u Beogradu, nagrade za najbolji dugometražni dokumentarac na festivalu Russia u Ekaterinburgu, za najbolji armenski film na 7. Golden Apricot Festivalu ili pak specijalnu nagradu žirija na Gdansk Doc Film Festivalu.

Ples na žici uvijek je bio smatran poveznicom s božanskim. Plesači na žici u Armeniji od poganskih su vremena bili smatrani polubogovima. I poslije, u kršćanskom razdoblju, ti su ekvilibristi držani za svece pod izravnom zaštitom Sv. Ivana Krstitelja. Oni koji spajaju nebo i zemlju bili su božanstva – okupljeno mnoštvo pilo bi iz boce koju bi plesač na žici balansirao na glavi, vjerujući da konzumiraju lijek protiv svake bolesti. U vrijeme Sovjetskog saveza Armenija je slavila ples na žici kao protest protiv režima, a nova vremena okrenula su društvo – budućnosti. Za prošlost se više nije imalo vremena. Sada 16-godišnji Hovsep mora odlučiti želi li ponijeti ulogu posljednjeg plesača na žici u Armeniji, u društvu koje je napustilo i njega i ovu drevnu vještinu.

Film 'Posljednji plesač na žici u Armeniji' prikazuje se na armenskom jeziku, s engleskim titlom, i traje 72 minute. Cirkuski informacijski centar vodi udruga Mala performerska scena.