NA JEZERU WANN

Posjetili smo prelijepu vilu u kojoj su nacisti isplanirali holokaust

  • +9

Wannsee

Izvor: tportal.hr / Autor: Gordan Duhaček

Bionic
Reading

Na jugozapadnom rubu Berlina nalazi se nekoliko jezera, među kojima je najveće i najpoznatije jezero Wann, tj. Wannsee. Predivno čudo prirode, samo četrdesetak minuta udaljeno od centra glavnog grada Njemačke, privlači mnoge turiste i lokalce željne kupanja, jedrenja i uživanja u prirodi. Kvart s berlinske strane Wannseea je, pak, pun zelenila i raskošnih vila, od onih starijih secesijskih pa do novijih građenih u stilu Franka Lloyda Wrighta. Riječ je o potpunoj idili, usred koje se smjestila i jedna od najzloglasnijih kuća na svijetu u kojoj je isplaniran jedan od najstrašnijih zločina u dugoj ljudskoj povijesti strašnih zločina

U bukoličnoj ulici Am Grossen Wannsee na broju 56 - 58, između luksuznih pansiona i jahtaških klubova, nalazi se vila u kojoj je nacistički vrh 20. siječnja 1942. održao konferenciju na kojoj je dogovorena provedba holokausta, dakle potpuno istrebljenje Židova iz Europe, zloglasni Endlösung. Adolf Hitler nije bio prisutan na tom sastanku, koji se održao po njegovu naređenju, te je glavnu riječ vodio Reinhard Heydrich, dok je uz njega ovdje bilo još petnaest predstavnika različitih institucija nacističke Njemačke, od ministarstva vanjskih poslova do SS-a. Među njima i kasnije svjetski poznati Adolf Eichmann, utjelovljenje 'banalnosti zla' iz opisa Hanne Arendt

No, vila u kojoj se održala konferencija uopće ne izgleda kao strašna nacistička jazbina, nego je okružena i predivnim parkom, a iz nje puca fantastičan pogled na Wannsee i brojne jedriličare koji obožavaju ovo jezero. Vilu je sagradio jedan njemački poduzetnik, a kasnije je prodana službama sigurnosti koje su je izabrale za mjesto sastanka koji je u konačnici rezultirao sa šest milijuna ubijenih Židova. Danas je tu muzej posvećen nacističkom sastanku na kojem je isplaniran holokaust, Haus der Wannsee Konferenz, posvećen dokumentiranju tog prijelomnog povijesnog događaja. Ulaz je, naravno, besplatan, a posjetitelja uvijek ima, među njima su i školski razredi koji dolaze učiti o njemačkoj povijesti i zločinima nacizma.

Donji kat vile ispunjen je poučnim postavom koji objašnjava genezu nacističkog ekstremnog antisemitizma te nudi i prikaz toga kako su se nacisti studiozno pripremili za svoj grozan cilj. Na konferenciji su svi imali pregršt dokumenata, primjerice, o tome koliko Židova ima u svakoj zemlji Europe, a razrađivale su se i pravne osnove holokausta.


Zanimljivo je i da se na jednom panou ističe funkcioniranje istrebljenja Židova u Srbiji kojom je tada formalno upravljao zločinac Milan Nedić pa se spominje i zloglasni logor Sajmište, kao i to da su srpske Židove ubijali u posebnim kamionima otrovnim plinom. Može se vidjeti i kvislinški NDH na jednoj od mapa koje prikazuju nacističko djelovanje u Europi, a među najpotresnijim je panoima onaj posvećen likovnoj umjetnosti koja je nastajala u nacističkim logorima smrti, crtežima na kojima su autori prikazivali svakodnevno masovno ubijanje oko sebe čije su žrtve i sami ubrzo postali.

Postav je uzoran i informativan, no ono što izaziva naročitu kognitivnu disonanciju je ljepota vile i njezina okruženja. Statue u vrtu, anđeli s obiju strana prilaza ulazu, kultivirani vrt s klupama i terasa s pogledom na jezero. Sve jednostavno izgleda prelijepo za mjesto na kojem je skupina najgorih zločinaca hladno i marljivo planirala smrt milijuna civila, isključivo zato što su Židovi. S druge strane, ništa neuobičajeno jer moćnici se uvijek vole sastajati na ekskluzivnim i luksuznim lokacijama pa ne čudi što su tako radili i nacisti.

Ali, zahvaljujući i poslovičnoj njemačkoj osobini bilježenja i dokumentiranja svega, dokumenti s konferencije u Wannseeu kasnije su korišteni kao dokazni materijal na poslijeratnim suđenjima u Nürnbergu, dok je vila u kojoj su holokaust isplanirali pretvorena u mjesto sjećanja, edukacije i opomene. U svakom slučaju, jedna od obveznih lokacija za obići ako vas put nanese u Berlin.