povodom 'noći muzeja'

Posjet predsjednika Vlade RH Plenkovića i ministrice kulture i medija Obuljen Koržinek potvrdio nacionalnu važnost izložbenog projekta Kopač

31.01.2022 u 09:17

Bionic
Reading

Izložba Kopač, otvorena od 17. 12. 2021. do 27. 3. 2022., projekt je kojim se revaloriziraju lik i djelo Slavka Kopača (Vinkovci, 1913. – Pariz, 1995.), umjetnika koji pripada vrhunskim dometima domaće i svjetske poslijeratne umjetničke scene 20. stoljeća.

U petak, 28. siječnja 2022., povodom 17. po redu manifestacije Noć Muzeja, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek posjetili su izložbu Kopač u Meštrovićevom paviljonu. Na izložbi su ih dočekali Tomislav Buntak (predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika), Ivana Andabaka (ravnateljica HDLU), Tamara Floričić (voditeljica udruge ArtRencontre), Anita Ruso Brečić (kustosica izložbe Kopač) i Damir Kanaet (producent izložbe).

Podsjetimo, nedavno smo objavili opširni intervju s kustosicom izložbe Anitom Ruso Brečić o životu i radu velikog umjetnika Slavka Kopača.

Izložba Kopač, otvorena od 17. 12. 2021. do 27. 3. 2022., projekt je od nacionalne važnosti kojim se revaloriziraju lik i djelo Slavka Kopača (Vinkovci, 1913. – Pariz, 1995.), umjetnika koji pripada vrhunskim dometima domaće i svjetske poslijeratne umjetničke scene 20. stoljeća.

Ostvarena u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), Art Rencontre i Cloverfielda, ova izložba prikazuje izbor najizvrsnijih Kopačevih slikarskih, kiparskih i poetskih ostvarenja iz privatnih kolekcija i muzejskih institucija te daje uvid u umjetničko djelovanje i život Slavka Kopača. Vodeći predsjednika Vlade i ministricu kroz izložbu, kustosica je na samom početku naglasila kako napokon, prvi put nakon 1997. kada je bila organizirana Kopačeva retrospektiva u Klovićevim dvorima, imamo priliku revalorizirati Kopačev opus. Predsjednik Vlade čestitao je cijelom organizacijskom timu, a posebice supružnicima Floričić koji su "učinili iskorak" kroz osnivanje udruge ArtRencontre u kojoj se bave ostavštinom Slavka Kopača brinući se o zbirci od oko 350 radova koja je u njihovom vlasništvu.

Posjet predsjednika Vlade RH Plenkovića i ministrice kulture i medija Obuljen Koržinek potvrdio nacionalnu važnost izložbenog projekta Kopač Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HDLU

Tko je bio Slavko Kopač?

Svojim krajnje autentičnim pristupom Kopač je obilježio francusku i europsku likovnu scenu druge polovine 20. st. Po dolasku u Pariz, upoznao je skupinu najpoznatijih protagonista poslijeratne umjetnosti poput Andréa Bretona i Jeana Dubuffeta koji su osnovali Društvo Art bruta Compagnie de l'Art brut. Kustosica Anita Ruso Brečić izdvojila je činjenicu da je naš umjetnik bio prvi i jedini kustos Zbirke Art bruta koja je sakupljala i čuvala djela umjetnika čiji se radovi opiru naučenim konvencijama i svojim izričajem se približavaju dječjem, naivnom gledanju umjetnosti. Nakon što ga je Dubuffet postavio na čelno mjesto Zbirke, Kopač se na njemu zadržao punih 27 godina stvarajući pritom paradigmatska djela umjetnosti enformela i art bruta uz bok najvećih tada živućih svjetskih umjetnika. Predsjednik Vlade istaknuo je kako je za vrijeme života u Parizu poznavao Annie le Brun, suprugu našeg poznatog pisca i nadrealista Radovana Ivšića koja mu je pričala o prijateljevanju sa Slavkom Kopačem.