Izbor najizvrsnijih ostvarenja

Izložba Slavka Kopača u Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu

16.12.2021 u 23:40

Bionic
Reading

Likovna izložba Slavka Kopača, umjetnika koji pripada vrhunskim dometima domaće i svjetske likovne umjetnosti i snažno je obilježio francusku i europsku likovnu scenu druge polovice 20. stoljeća, otvorena je u četvrtak navečer u Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu

Izložbu je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Kroz dvjestotinjak radova predstavljen je opus Slavka Kopača, koji je zajedno s renomiranim svjetskim umjetnicima poput Jeana Dubuffeta, Andréa Bretona i Michela Tapiéa stvarao umjetničke trendove u Parizu, tada glavnom umjetničkom centru, rečeno je.

Izbor najizvrsnijih Kopačevih slikarskih, kiparskih, ali i pjesničkih ostvarenja iz muzejskih institucija i privatnih kolekcija pruža uvid u kulturno-antropološke prilike Vinkovac, Zagreba, Firence, Mostara i Pariza, u kojima je umjetnik djelovao.

Kustosica izložbe Anita Ruso Brečić istaknula je da je Kopač paradigmatska ličnost umjetnosti 20. stoljeća i majstor u korištenju različitih materijala.

Kao jedan od najvažnijih protagonista u umjetnosti Informela i Art bruta, Kopač je koristio inovativne materijale poput fragmenta stakla, uporabnih predmeta, guma, čeličnih žica, kora drveta, kamena, gipsa i sličnih.

Spomenuta umjetnost odbacuje standardne, konvencionalne forme komunikacije i pristupa stvaranju. U tim umjetničkim formama Kopač je stvorio svevremenska likovna djela koja svojim nevinim, otvorenim pristupom te vedrinom jasno komuniciraju osnovne ideje njegova stvaranja: poruke mira i uključivosti.

Veleposlanik Francuske Republike Gaël Veyssière kazao je da je Nacionalni centar umjetnosti i kulture Georges Pompidou odlučio u svoje zbirke uvrstiti nekoliko radova Slavka Kopača te pripremiti izložbu posvećenu njegovu radu, a jedna izdavačka kuća priprema monografiju o Kopaču, što prema Veyssièreu svjedoči o ponovnom zanimanju za stvaralaštvo toga umjetnika i propitivanju njegova mjesta na međunarodnoj sceni.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek otvorila je izložbu naglasivši da je taj iznimni projekt okupio institucije i udruge oko djela osobe koja stjecajem okolnosti nije bila toliko poznata u Hrvatskoj koliko zaslužuje.

Kazala je da je Ministarstvo s veseljem poduprlo taj projekta i naglasila dobru suradnju s francuskim kulturnim institucijama, te izrazila očekivanja da će sljedeće godine donijeti još veću valorizaciju Slavka Kopača.

Izložba je priređena u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, te udruga ArtRencontre i Cloverfield, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija i Grada Vinkovaca.

Slavko Kopač (Vinkovci, 21. kolovoza 1913. – Pariz, 23. studenoga 1995) diplomirao je na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Zagrebu 1937., te boravio na usavršavanju u Parizu uz stipendiju Francuske vlade. Od 1943. do 1948. studirao je povijest umjetnosti u Firenci, kada odbacuje akademizam i ulazi u krug najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća. Od 1948. godine trajno se nastanjuje u Parizu, gdje je zajedno sa Jeanom Dubuffetom, Andréom Bretonom i Michelom Tapiéom osnovao Compagnie de l’Art Brut, te je 30 godina bio voditelj i kreator istoimene kolekcije. Blisko je surađivao s Andréom Bretonom, koji mu je organizirao izložbe u svojoj galeriji À L’Étoile scellée. Michel Tapié ga je uvrstio u svoju knjigu Un Art Autre u kojoj se Kopač nalazi kao jedan od začetnika Informela. Izlagao je u Zagrebu, Firenci, Rimu i Parizu.