HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL

Politika ljudskih prava kroz 16 filmova

19.03.2009 u 13:47

Bionic
Reading

Šesti po redu Human Rights Film Festival započinje 24. ožujka, a tijekom pet dana, u kinu Europa bit će prikazano 16 igranih i dokumentarnih filmova objedinjenih temom politike ljudskih prava. Dio filmskog programa bit će prikazan i u Rijeci, u novom Art-kinu Croatia

Festival filma o ljudskim pravima ove godine bavi se političkim sustavom i ratnim zločinima 20. stoljeća. Direktor Festivala Petar Milat istaknuo je da u filmskom programu neće biti riječi o ratnim zločinima s područja bivše Jugoslavije, već će biti prikazana globalna perspektiva tog problema. U diskusijskom dijelu Festivala govorit će se o zločinima iz nedavnog rata na ovim područjima. U suradnji s Documentom i Centrom za ljudska prava bit će organizirani okrugli stolovi koji će se baviti temom suočavanja s ratnim zločinima na našim prostorima. Na jednom okruglom stolu bit će riječi o statusu žrtava na suđenjima za ratne zločine.

'P. M.' Irene Škorić snimljen je u jednom kadru

Na Festivalu će gostovati kontroverzni izraelski redatelj Eyal Sivan, koji će sudjelovati u razgovoru o događajima u Gazi. Bit će prikazana tri njegova filma – 'Specijalist', višestruko nagrađivan film o suđenju nacističkom zločincu Adolfu Eichmannu početkom 60-ih koje je bitno odredilo sva dalja promišljanja o zločinima i osobnoj odgovornosti, 'Iz ljubavi prema narodu' govori o istočnonjemačkoj tajnoj službi Stasi i socijalističkom društvu nadzora, a 'Građani K' o populizmu na primjeru poljskih političara braće Kaczynski.

Festival otvara 'Il divo' talijanskog redatelja Paola Sorrentija nagrađenog za taj film na festivalu u Cannesu. Riječ je o satiričnom igrano-filmskom portretu jednog od najdugovječnijih i najozloglašenijih europskih političara, višekratnom demokršćanskom premijeru Italije Giuliju Andreottiju. Sorrentino na primjeru Andreottija prikazuje kako funkcionira politički sustav kada se uortači s mafijom i crkvom.

Građanin Havel priča je o češkom piscu i predsjedniku

Ne treba propustiti ni film o književniku i bivšem češkom predsjedniku Vaclavu Havelu. 'Građanin Havel' dokumentarac je Pavela Kouteckyja, a donosi priču o nastajanju demokracije u istočnoj Europi 90-ih. Filmofile će zanimati i sedmosatni film 'Melankolija' zvijezde azijatskog filma Lava Diaza. 'Melankolija' je nagrađena na Venecijanskom festivalu 2008, a naslanja se tematski na njegove prethodne filmove i traži odgovor na problem patnje. Julian, Alberta i Rina izgubili su bliske osobe i da bi se othrvali boli prolaze kroz radikalne promjene identiteta.

Povodom 60. godišnjice Deklaracije o ljudskim pravima, preko 20 istaknutih svjetskih redatelja, među kojima i Jasmila Žbanić, Sergej Bodrov, Marina Abramović, Appichatpong Weerasethakul, snimilo je kratke filmove inspirirane različitim aspektima ljudskih prava, a objedinjeni su u projektu 'Priče o ljudskim pravima'.

Ulaz na sve projekcije u kinu Europa besplatan je, a u Rijeci u Art-kinu Croatia ulaznice od 10 kuna plaćaju samo oni koji još nisu postali članovi tamošnjeg filmskog kluba.

Cjelokupni program i raspored projekcija pogledajte na službenim stranicama HRFF