DEFORMIRANOST SVIJETA

'Polet' gostuje u Saint-Etienneu

18.05.2009 u 15:54

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) gostovat će s predstavom 'Polet' 19. i 20. svibnja u Francuskoj, u kazalištu La Comedie de Saint-Etienne, izvijestio je ZKM

'Polet' je francusko-hrvatsko-belgijska koprodukcija, ostvarena u suradnji ZKM-a, kazališta La Comedie u Saint-Etiennu te Theatrea de la Place-Liege.

Nastala je po tekstu suvremenoga francuskog dramatičara Gillesa Granouilleta o jednom obiteljskom susretu koji se pretvara u tragikomičnu dramu sa zamijenjenim ulogama oca, majke, brata, sestre, kćerke, sina. Autor u toj predstavi tematizira deformiranost svijeta, a kroz kulturološke konflikte dovodi u pitanje stanje duha neoliberalističke civilizacije.

Predstava s francuskim glumcima premijerno je izvedena u Francuskoj u listopadu prošle godine, a u izvedbi hrvatskih glumaca u Zagrebu u prosincu. U ZKM-u je izvedena i francuska verzija te predstave.

Po riječima redatelja obaju predstava, Jean-Claudea Beruttija, iako se predstava izvodi s istom scenografijom, kostimografijom i šminkom, zbog različitih glumačkih interpretacija i njezine su priče vrlo različite, čak i kontradiktorne.

U predstavi glume Sreten Mokrović, Ksenija Marinković, Urša Raukar, Jadranka Đokić, Barbara Prpić-Biffel, Jasmin Telalović, Petar Leventić, Marica Vidušić, Frano Mašković, Maro Martinović, Kristijan Ugrina, Doris Šarić-Kukuljica.