nagradnjače

Poklanjamo knjige 'Pukovniku nema tko da piše' i 'Rođene za krunu'

26.07.2018 u 11:58

Bionic
Reading

Čitateljima tportala darujemo fascinantna priča o pet iznimnih unuka kraljice Viktorije koje su vladale Rusijom, Španjolskom, Grčkom, Rumunjskom i Norveškom, te jedan od najvažnijih romana Gabriel García Márqueza

Gabriel García Márquez, Pukovniku nema tko da piše

Jedan od svojih najvažnijih romana, Pukovniku nema tko da piše, Gabriel García Márquez napisao je sredinom pedesetih godina za svoga boravka u Parizu, gdje je stigao kao novinski dopisnik, a zapravo sa skrivenom željom da studira filmsku umjetnost. No ukidanje novina za koje je radio gurnulo ga je u siromaštvo u vrijeme dok je u tri različite verzije redigirao ovaj kratki roman, koji je vrlo brzo nakon objavljivanja 1961. godine stekao kultni status unutar piščeva opusa.

Nakon romanesknog prvijenca Lišće na vjetru (La hojarasca, 1955.), napisana u maniri faulknerovskog barokizma, ovaj drugi García Márquezov roman, njemu ujedno i najdraži, označava korak prema suzdržanosti, sažetosti izričaja, a piščev stil postaje čišći i transparentniji.

Priča je to o nepravdi i nasilju u kojoj, za razliku od većine García Márquezovih djela, izostaju elementi magičnoga realizma: već punih pedeset i šest godina, 'od završetka posljednjeg građanskog rata', jedan stari umirovljeni pukovnik svakoga petka odlazi u luku očekujući službeno pismo s odgovorom na njegov zahtjev da ostvari prava koja mu pripadaju za služenje domovini. Dok iščekuje odgovor vlasti, pukovnik svoje dane provodi uz astmatičnu suprugu i jednoga pijetla za borbena natjecanja, jedinu uspomenu što im je ostala od sina…

Julia P. Gelardi, Rođene za krunu

Fascinantna priča o pet iznimnih unuka kraljice Viktorije koje su vladale Rusijom, Španjolskom, Grčkom, Rumunjskom i Norveškom

Aleksandra, Ena, Sofija, Marija i Maud, princeze i sestrične, unuke engleske kraljice Viktorije, glavne su protagonistkinje ove knjige. Dok budemo pratili njihove živote od djetinjstva, najvećim dijelom provedenog s bakom u Windsoru, Osborneu i Balmoralu, do bračnog života na dvorovima u Sankt Peterburgu, Madridu, Ateni, Bukureštu i Kristianiji, pred nama će se odvijati iznimno zanimljive pripovijesti.

Priče o Viktorijinim unukama, kraljevskim suprugama čije su međusobno isprepletene sudbine završile na različite načine, uvijek su intrigantno štivo. Rođene u svijetu obilja i moći, u jednom trenutku morale su se suočiti s bolešću, ratovima, progonstvom, samoćom i smrću. Njihovi životi, počevši od Maudina rođenja 1869. godine pa do Enine smrti 1969. godine, obuhvaćaju stogodišnje razdoblje u kojemu su se odvili važni povijesni događaji kao što su Prvi svjetski rat i Oktobarska revolucija.

Utemeljena na dosad neobjavljenim pismima, dnevničkim zapisima, memoarima, diplomatskim dokumentima, sekundarnim izvorima te intervjuima s potomcima protagonistkinja, ova je knjiga vrijedna povijesna studija koja se iščitava poput najboljeg romana.

Čitateljima tportala darujemo knjige 'Pukovniku nema tko da piše' (dva primjerka) i 'Rođene za krunu' (dva primjerka). Dobitnici su Marko Badakić (Pukovniku nema tko da piše), Anđela Knez (Pukovniku nema tko da piše), Tanja Vicković (Rođene za krunu) i Ksenija Kordiš (Rođene za krunu).