GRAFIKE S AUTOGRAMOM

Pogledajte unikatne karikature slavnih

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.05.2011 12:19
  • Objavljeno 26.05.2011 u 12:19
Darko Rundek

Darko Rundek

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mario Jurjević

'Karika(tura) koja nedostaje' jedinstveni je autorski koncept koji su, prvotno za potrebe Sajma knjiga u Puli, osmislili Mišo Nejašmić, Mario Jurjević i Kruno Lokotar, a jedinstvenim ga čini činjenica da portretirani, mahom istaknute ličnosti glazbenog ili književnog svijeta, osobno autoriziraju karikaturu svojim potpisom
Mario Jurjević

Mario Jurjević

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mario Jurjević

Iako je prvotna ideja bila stvoriti umjetnički niz za potrebe Sajma knjiga u Puli, serija 'Karika(tura) koja nedostaje' profilirala se u samostalni umjetnički projekt.

Riječ je o seriji kompjutorskih grafika autora Marija Jurjevića, a ono što ovaj koncept čini svjetski jedinstvenim jest činjenica da portretirani osobno autoriziraju karikaturu svojim potpisom. Zajedno s potpisom autora Marija Jurjevića i numeracijom radovi su dvostruko autorizirani i tvore seriju kontroliranih unikata. Tiska se samo 11 grafika od kojih, uz dosta sreće, na tržištu zainteresirani mogu pronaći tek pet primjeraka.

'Mario Jurjević spontano razvija projekt, svakog karikaturom predstavljenog autora prikazuje kroz metaforu ili metonimiju i sve likovno zaokruži, spojivši duhovito i lucidno, provokativno i istinito', zapisao je o projektu Kruno Lokotar, jedan od njegovih idejnih kreatora.

Odabir i proizvodnja ovakvih autoriziranih karikatura vrlo su rigorozni. Naime, godišnje se proizvodi maksimalno šest karikatura, pa je uvrštenje u ovaj niz svojevrsni kompliment za svakoga portretiranog. Svoje zadovoljstvo poklonjenom karikaturom svi njihovi potpisnici do sada nisu tajili.

Do sada su u niz 'Karikature koja nedostaje' uvršteni Umberto Eco, Claudio Magris, Daniel Dennet, Kenneth White, Dušan Makavejev, Gert Maak, Predrag Lucić & Boris Dežulović, Darko Rundek i Terry Eagleton. Nepotpisana je, zasad, ostala samo karikatura Đorđa Balaševića kojega nikako ne uspijevaju uhvatiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi