U ZAGREBAČKOM HNK

Pogledajte otvorenje 30. Tjedna suvremenog plesa

27.05.2013 u 09:31

  • +7

Otvaranje 30. Tjedna suvremenog plesa

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Bionic
Reading

Predstavom 'Kerber' izraelske plesne skupine Fresco Dance, u koreografiji Yorama Karmija, jučer je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu otvoren 30. Tjedan suvremenog plesa

U sklopu EU projekta Beyond Front, večeras se u Zagrebačkom plesnom centru prikazuje i međunarodna koprodukcija portugalske koreografkinje Vanie Gale 'Cooling Down Signs' na temu apatije, a
izvest će se i drugog dana festivala, u ponedjeljak, 27. svibnja.

U ponedjeljak je u Zagrebačkom plesnom centru na repertoaru i 'Dance Communication Lab', akcija u okviru projekta Beyond Front@ u sklopu koje su gledatelji svjedoci rađanja plesnih ideja te njihova prerastanja u plesnu kompoziciju kroz tehniku improvizacije.

U GDK Gavelli izvest će se predstava 'Jim' u koreografiji portugalskog koreografa Paula Ribeira, nadahnuta Jimom Morissonom, jednom od najvećih rock ikona šezdesetih.

Izraelska plesačica Yasmeen Godder predstavit će u utorak, 28. svibnja u GDK Gavelli svoj novi uradak 'See Her Change' koji je nedavno premijerno izveden u Berlinu. Autorica pristupa ideji ženstvenosti kao izmjenjivoj i konstantno transformativnoj formi, u kojoj se vlastiti izgled stalno izmjenjuje te dovodi u pitanje.

Isti dan u Zagrebačkom plesnom centru bit će izvedena predstava slovenskog koreografa Matjaža Fariča 'Politics of dancing' koja govori o neuništivosti plesa koji nadilazi sva pravila, društvene podjele, njihove zakone i zabrane, a prikazuje pomične skulpture koje potječu iz utopijskog svijeta disco glazbe i iz svijeta valcera.

Sloveniju će u sklopu 30. Tjedna suvremenog plesa predstaviti i EnKnap Group koja u predstavi 'Ottetto' analizira kompoziciju Igora Stravinskog 'Octet' iz 1923.

Predstava 'Rocco' talijanskog koreografa Emia Grecca uspoređuje izdržljivost boksača i plesača, a prošle je godine proglašena najboljom u Nizozemskoj.

Iz Francuske dolaze Josef Nadj s predstavom 'Les corbeaux' o vranama i Julie Dossavi s predstavom 'Cross & Share' koja propituje 'ženske mušice'.

Belgijska kompanija Thor izvest će svoje nedavno praizvedeno djelo 'Clear Tears/Troubled Waters' kojim slave 25 godina postojanja, a u djelu 'Rising' predstavit će se nova nada britanske plesne scene, Aakash Odedra, kojega se naziva i novim Akramom Khanom

Hrvatska koreografska platforma donosi novu predstavu Matije Ferlina 'Istovremeno drugi' te premijerne i novije izvedbe Liberdancea, BADCo, Zagrebačkog plesnog ansambla, Marjane Krajač, Andreje Široki, Alena Čelića, Maše Kolar i drugih.

Dio programa festivala, koji je zagrebačkoj publici proteklih 30 godina predstavio više od 750 plesnih umjetnika, održat će se u Rijeci i Karlovcu, a u Zagrebu će se predstave izvoditi još u ZKM-u i Muzeju suvremene umjetnosti.

Tjedan suvremenog plesa održava se do 8. lipnja.