VIVA ARTE viva!

Pogledajte kako se Venecija pripremila za povijesno 57. Bijenale

12.05.2017 u 10:29

Bionic
Reading

Najveća svjetska izložba suvremene umjetnosti otvara se 13. svibnja u venecijanskom Giardinu pod nazivom 'Viva Arte Viva', okupit će 120 umjetnika iz 85 zemalja, a kuratorica izložbe Christine Macel poručila je da će Bijenale ove godine biti fokusiran na ulogu umjetnika, kao i na položaj umjetnosti u modernom društvu

FrancuskinjaSlavni venecijanski park Giardini di Castello, gdje se ovog vikenda otvara centralna izložba 57. Venecijanskog bijenala pod nazivom 'Viva Arte Viva', po 57. put postaje sjedište svjetske suvremene umjetnosti. U Veneciji će narednih šest mjeseci izlagati 120 umjetnika, a njih stotinu, kako je otkrila kuratorica Christine Macel, prvi put će izlagati na Bijenalu.

Macel se osigurala i s nekoliko slavnih umjetničkih imena koje je pozvala na izložbu poput kontroverznog britanskog konceptualnog umjetnika Damiena Hirsta, nagrađivanog mladog britanskog slikara Chrisa Ofilija, nakon deset godina na Bijenalu će biti izloženi radovi jedne od najvećih talijanskih suvremenih umjetnica pokojne Carol Rame, ali i slavnog kanadskog slikara Philipea Gustona. Na izložbu je pozvan i poznati francuski umjetnik alžirskog podrijetla Kader Attia, posjetitelji će moći vidjeti i slavne skulpture poznatog austrijskog umjetnika Franza Westa te najnovija djela Francuza Philippea Parrena.

  • +17
Pripreme za 57. Venecijanski bijenale Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zanimljivost na Bijenalu je izlaganje Edija Rame nekadašnjeg albanskog ministra kulture i profesora na Akademiji umjetnosti, koji je od 2013. predsjednik Vlade Albanije. Rama je nedavno imao samostalnu izložbu u New Yorku, a izlagao je i diljem Europe. 

Kuratorica Masel poručila je kako je cilj ovogodišnje izložbe, na što upućuje i sam njezin naziv, u punom sjaju demonstrirati strast prema umjetnosti i umjetničkom pozivu.

'Živimo u vremenu velikog nezadovoljstva, a uloga umjetnika je danas važnija nego ikad kad svojim stvaralaštvom mogu ljudima vratiti životnu energiju i podsjetiti ih na ljepotu života', kaže Macel.

Ove godine izložbeni prostor neće biti samo u Giardinu i Arsenalu, kao prijašnjih godina. Veliki broj umjetnika i grandiozne izložbe zahtijevale su i veći izložbeni prostor.

Hrvatsku  na Bijenalu predstavljaju umjetnici Tina Gverović i Marko Tadić, dok je kustosica naše izložbe 'Horizont očekivanja' Branka Benčić.

Hrvatska izložba 'Horizont očekivanja' na 57. Venecijanskom bijenalu Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Izložba Gverović i Tadića strukturira se kao fragmentaran narativ i ukazuje na privremenost izložbenog prostora i interese umjetnika za teme neizvjesnosti, tenzija ili urušavanja, stoji u najavi. Hrvatski paviljon površine 94 m² bit će smješten u prostorima Artiglierije u Arsenalu, a otvara se 12. svibnja.  Organizacija izložbe povjerena je Modernoj galeriji u Zagrebu.

Tina Gverović radi u mediju instalacije, crteža, slike, zvuka, teksta i videa, a njezin rad često uključuje dezorijentirajuće instalacije i pitanja vezana uz prostor, teritorij i identitet te načinom na koji su ti koncepti vezani za imaginarno. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997., nakon čega je završila poslijediplomski studij na Jan van Eyck Akademiji u Maastrichtu i doktorirala na Middlesex Sveučilištu u Londonu. Izlagala je diljem svijeta.

Marko Tadić, koji je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Firenzi, radi kolaže, animirane filmove, crteže i instalacije, pod utjecajem naslijeđa modernizma koje koristi kao fragmente vizualne naracije kroz elemente umjetnosti, arhitekture, povijesti umjetnosti, gradeći neobičnu atmosferu zaborava.

Nagrađivani umjetnik izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama te filmskim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, u Zagrebu, Ljubljani, Milanu, Kasselu, Berlinu, Los Angelesu i New Yorku, a sudjelovao je i u nizu rezidencija i studijskih programa.