NEPOŽELJAN

Damien Hirst nakon deset godina izlaže u Veneciji, aktivisti bijesni

17.03.2017 u 10:24

Bionic
Reading

Jedan od najkontroverznijih svjetskih umjetnika, 51-godišnji Britanac Damien Hirst svoje će najnovije radove izložiti 9. travnja na velikoj izložbi u Veneciji. Umjetnik, koji je nerijetko bio kritiziran od dijela javnosti zbog svojih instalacijama s uginulim životinjama, i ovaj je put podigao prašinu svojim novim radom 'Treasures from the Wreck of the Unbelievable'. Aktivistima za prava životinja nije se svidio pa su Hirstu ispred venecijanske palače Grassi upečatljivim transparentom poručili što misle o njegovu najnovijem umjetničkom djelu

Nakon više od deset godina izložba Damiena Hirsta otvara se u Veneciji, a radovi kojima je najavljena već su naljutili talijanske aktiviste. Naime venecijanska izložba svojevrsni je Hirstov povratak na scenu poslije dulje pauze tijekom koje je povukao svoje radove s tržišta umjetnina. Tome su uvelike pridonijele negativne kritike, no one ga na vrhuncu slave ipak nisu spriječile da svoje najpoznatije instalacije s uginulim seciranim životinjama u formaldehidu prodaje za milijunske iznose i time postane najbogatiji suvremeni umjetnik. Svoju slavnu skulpturu 'Fizička nemogućnost smrti u umu nekog živog', radilo se o velikom morskom psu u formaldehidu u vitrini, prodao je za rekordnih 12 milijuna dolara.

Ovaj put u fokusu je Damina Hirsta blago na dnu oceana, radovi su nastajali čak deset godina, no nisu ni približno kontroverzni kao njegova prijašnja djela; nema ni traga mrtvim životinjama, no unatoč svemu, i u svojoj pitomijoj umjetničkoj fazi ostao je nepoželjan u Veneciji. To su mu jasno dali do znanja talijanski aktivisti za prava životinja istresavši ispred palače Grassi, gdje se 9. travnja otvara izložba, 40 kilograma životinjskog izmeta s ogromnim transparentom  - 'Damiane, idi kući! Pogledaj ovo umjetničko djelo!'

Glasnogovornik najavljene izložbe izjavio je za javnost kako na izložbi sigurno neće biti izložene mrtve životinje, no aktivistima koji bjesne protiv Hirsta to nije važno, prošlost mu ne žele zaboraviti. U svojoj službenoj izjavi izjasnili su se zbog čega su odlučili protestirati na tako drastičan način.

'Hirst se proslavio izlažući mrtve životinje. Prisjetimo se samo kad je za svoju umjetnost iskoristio tisuće leptira čija su krila bila rastrgana i zalijepljena na raznim predmetima. Smrću i jezom privlači pažnju. Bogati kolekcionari poput Saatchija, pa čak i prestižni Sotheby's napuhavali su cijene njegovih bezvrijednih djela. To je prljav komercijalni rad temeljen na smrti i preziru prema životu i živim bićima', stoji u izjavi.

Naime, 2008. Hirst je prekršio sva pravila za tržišta umjetnina i izveo potez bez presedana za živućeg umjetnika prodajom svoje kompletne izložbe 'Beautiful Inside My Head Forever' na dražbi u Sothebyju i zaobilazeći svoje dugogodišnje posredničke galerije. Aukcija je premašila sva očekivanja, a Hirst je zadovoljno trljao ruke zaradivši rekordnih 110 milijuna funti. Galeristi s kojima je dotad surađivao to mu nikad nisu oprostili. Tijekom 1990-ih Hirstova karijera bila je usko povezana s imućnim britanskim kolekcionarom Charlesom Saatchijem, ali 2003. kulminacijom njihovih svađa završava i suradnja.