UOČI PREMIJERE

Pogledajte kako je nastajao 'Tit Andronik' u ZKM-u

22.03.2018 u 12:14

Bionic
Reading

Uoči premijere 23.3. doznajte sve detalje o produkciji nove predstave. Donosimo isječke s proba, pogledajte kako je oblikovana scenografija, kako su nastajali kostimi, poslušajte što glumci komentiraju...

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) 23. ožujka premijerno prikazuje predstavu 'Tit Andronik', koju po najkrvavijom Shakespearovoj tragediji režira Igor Vuk Torbica. U glavnim ulogama nastupaju Sreten Mokrović, Katarina Bistrović Darvaš, Mia Biondić i Rakan Rushaidat

William Shakespeare 'Tita Andronika' napisao je kao konkurenciju tada popularnoj 'Španjolskoj tragediji' Thomasa Kyda, a nakon prvog uprizorenja, najvjerojatnije 1592., predstava je ostala na repertoaru više od 20 godina.

Tragičnu priču sastavio je od motiva iz Ovidija, Seneke i spomenute 'Španjolske tragedije', a u njoj govori o rimskom vojskovođi Titu Androniku koji se nakon uspješnih ratova protiv Gota vraća u Rim te u miru doživljava nesreću za nesrećom. Pogibaju mu sinovi, lažno optuženi za ubojstvo carevića, siluju mu i sakate kćer Laviniju te na prevaru gubi vlastitu ruku. Nakon što postane jasno da su sve to osvete gotske kraljice Tamore, koju je iz bahatosti Andronik doveo u Rim i ostavio na životu, Na kraju, Tit upriličuje večeru na kojoj će joj ponuditi meso njezinih sinova.

  • +9
ZKM Tit Andronik Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZKM

Ovo je Shakespearova tragedija koja prezire rat i puko junaštvo, poručuju iz ZKM-a.

'Andronik ne zna drugačije nego silom izboriti svoje ciljeve. Za njega je rat prirodno stanje i on ne može uspostaviti kriterije za život u miru', kažu iz ZKM-a te dodaju kako je Shakespeare kroz njegovu sudbinu pomno opisao sve stupnjeve samorazaranja i negativnog nagona koji i dovodi do zastrašujuće završne scene koja 'nije kanibalizam nego prikaz činjenice da vojnička samodestrukcija vođena pukom silom proždire budućnost'.

'Tita Andronika' 1955. uprizorio je Peter Brooke, a glavne uloge tumačili su Laurence Olivier i Vivien Leigh, kao Lavinija. Dvije godine kasnije djelo je već bilo jako slavno i krenulo je na europsku turneju u sklopu koje dolazi i u zagrebački HNK. Sredinom osamdesetih predstavu je uprizorio i Dušan Jovanović, a naslovnu ulogu igrao je Rade Šerbedžija.

redatelj audiovizualnog sadržaja: Lovro Mrđen; snimatelj: Matej Subotić

U interpretaciji Igora Vuka Torbice na sceni ZKM-a Tita Andronika glumi Sreten Mokrović, Katarina Bistrović Darvaš je Tamora, Mia Biondić Lavinija, a Aron Rakan Rushaidat. U ostalim ulogama pojavljuju se Petar Leventić, Adrian Pezdirc, Dado Ćosić, Vedran Živolić, Frano Mašković, Jasmin Telalović, Milivoj Beader i Robert Budak.