IZ PIŠČEVA DNEVNIKA

Pogledajte Kafkine uvrnute crteže

06.02.2014 u 13:01

Crteži Franza Kafka

Izvor: Promo fotografije / Autor: Franz Kafka

Bionic
Reading

Franz Kafka je iza sebe ostavio i neke specifične crteže, a oni se sada mogu pogledati i online

Franza Kafka je bio povučen čovjek, čiji je književni genij čovječanstvo spoznalo zahvaljujući izdaji prijatelja Maxa Broda, koji nije poslušao zapovijed iz oporuke da sve njegove spise spali i uništi. Tako su posthumno objavljeni romani 'Proces', 'Zamak' i 'Amerika', pripovijetka 'Preobražaj' i brojni drugi tekstovi, uključujući pisma i dnevnike. Kafku se smatra jednim od ključnih pisaca 20. stoljeća, koji je maestralno obradio opravdane paranoje pojedinca koji živi u metafizičkoj totalitarnosti i nemoćan je pred velikim sustavima.

No u Kafkinoj ostavštini se mogu naći i zanimljivi crteži koji su sada dostupni i online. Kafka je u svojim dnevnicima i stalno crtao, povlačeći često oštre i moćne linije, 'jednostavne geste zgloba', kako je rekao jedan kritičar, koje odlikuju sve njegove crteže.

Gustav Janousch, koji je poznavao Kafku, u svojim je sjećanjima 'Razgovori s Kafkom' opisao kako je pisac poderao crtež kada ga je netko drugi vidio te da mu je pristao pokazati svoje slikarije tek nakon dugog nagovaranja. Zloglasno stidljiv i nedovoljno samopouzdan, Kafka je mislio da njegovi crteži nemaju nikakve vrijednosti, no u vremenu nakon njegove smrti neki su čak završili kao ilustracija na naslovnicama 'Procesa' ili 'Preobražaja' diljem svijeta.