IZLOŽBA U ORISU

Pogledajte arhitektonske projekte koji su 2018. nominirani za nagradu Piranesi

11.02.2019 u 13:31

Bionic
Reading

Zagrebačka Oris Kuća arhitekture 12. veljače u 18 sati otvara izložbu Piranesi Award 2018. koja će ponuditi pregled arhitektonskih projekata nominiranih za ovu prestižnu nagradu

Nagrada Piranesi dodjeljuje se na slovenskom arhitektonskom simpoziju Piranski dani arhitekture, a za izložbu je prošle godine nominiran 41 arhitektonski projekt i 23 studentska projekta.

Međunarodna nagrada Piranesi 2018. dodijeljena je projektu Galerije n09 -z33 u Hasseltu u Belgiji (2018.) arhitektice Francesce Torzo, dok je međunarodno priznanje Piranesi 2018. dobio arhitektonski ured Studiospazio za projekt Radionica-garaža u Suzzari u Italiji (2016.). Isto priznanje dobili su i arhitekti Feyferlik/Fritzer za projekt Bazilike i spiritualne kuće u Mariazellu u Austriji (1992. – 2018.).

  • +10
Piranesi Award 2018. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Francesca Torzo

Za Galeriju n09 -z33 u Hasseltu međunarodni žiri u sastavu Valerie Mulvin (predsjednica žirija), Matteo Bolgan, Eduard Callís, Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Gernot Hertl, Palmar Kristmundsson, Niall McCullough, Guillem Moliner i Amir Vuk Zec, ocijenio je da je inovativna u prostornoj organizaciji, kao serija vanjskih i unutarnjih prostora, dok su za radionicu-garažu u Suzzari rekli da je elegantna i jednostavna te da predstavlja kombinaciju arhitekture i genijalnog konstrukcijskog rješenja. Kad je u pitanju Bazilika i spiritualna kuća u Mariazellu, žiri je ocijenio da se radi o skupu radikalnih, ali strpljivih intervencija u golemom sakralnom kompleksu.

Dobitnici Međunarodnog studentskog priznanja Piranesi 2018. su Antonia Georgianni i Zoi-Niki Elefhheriadi (mentori: Aleka Alexopoulou, Anastasia-Sasa Lada) za projekt Teren Anamorphosis u Solunu u Grčkoj (2018.). U njegovom je središtu voda kao svojevrsni motor koji transformira lokaciju.

U uži izbor uvršteno je još pet arhitektonskih projekata, od čega i domaći Mali arsenal, Centar za posjetitelje, HERA, (Zadar, Hrvatska, 2017.) Ive Letilović i Igora Pedišića, zatim Kuća The Hug (Naoussa, Paros, Grčka, 2017.) ureda React Architects (Natasha Deliyianni, Yorgos Spiridonos) i Hotel Pacherhof (Ober Neustift – Vahrn, 2018.) arhitekata BergmeisterWolf. Tu su i projekt Putevi vode: Obnova Trga Chryssafitissa (Monemvasia, Grčka, 2016.) arhitektice Elene Zabeli iz ureda MoY studio te Groblje u mjestu Dolni Brežany (Češka Republika, 2016.) Zdeneka Sendlera i Radke Taborove (Atelier zahradni a krajinarske architektury Sendler – Babka).

U uži izbor studentskih radova žiri je uvrstio domaći projekt Bazen Valkane (Pula, Hrvatska, 2018.) Rudolfa Martinovića (mentori: Tonči Žarnić, Marina Bertina), potom idejni nacrt obnove franjevačkog samostana u Ljubljani (magistarski rad, 2018.) Andraža Keršiča (mentorica: prof. Maruša Zorec, komentor: doc. Rok Žnidaršič), projekt Javni prostor kao mogućnost za obnovu napuštenih gradskih prostora kroz temu vode, Primjer vodospreme Pignatelli (Zaragoza, Španjolska, 2018.) Sare D'Ottavi (mentor: prof. Alberto Ulisse), projekt Kuće religija (Hohenems, Austrija, 2018.) Anne Breuer (mentor: Levente Szabo DLA) i projekt Tanzquartier Ljubljana / Forum Akademije dramskih umjetnosti Saše Severa (mentori: Hans Gangoly, Eva Sollgruber).

Nagrada Piranesi dodjeljuje se od 1989. najboljim recentnim arhitektonskim projektima izgrađenim u devet europskih država, Hrvatskoj, Austriji, Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji.

Izložba nominiranih u Orisu moći će se pogledati do 28. veljače. U sklopu nje, 28. veljače u 18 sati, arhitekti Mia Roth Čerina i Tonči Čerina govorit će o svom projektu nominiranom za nagradu Piranesi – osnovnoj školi u Popovači.