SA(N)JAM KNJIGE

Počinju prijave za nagradu Kiklop

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.09.2012 19:59
  • Objavljeno 13.09.2012 u 19:59
Kiklop

Kiklop

Izvor: Promo fotografije / Autor: sanjamknjige.hr/hr/naslovnica/

Nagrada Kiklop, utemeljena 2004. godine kao godišnja nagrada za revaloriziranje nakladničke struke i postavljanja stručnih kriterija u vrednovanju autorskog rada, bit će dodijeljena i ove godine na 18. Sa(n)jmu knjige u Istri, koji će biti održan od 30. studenog do 9. prosinca 2012. u Puli

U tijeku je potvrda članova biračkog tijela, a od 17. rujna do 1. listopada izdavači prijavljuju knjige i autore za koje će se glasovati na ovogodišnjem Kiklopu.

Kiklop se dodjeljuje u 13 kategorija: urednik/ica godine, prozno djelo godine, debitantska knjiga godine, pjesnička zbirka godine, knjiga eseja godine, publicistička knjiga godine, znanstvena knjiga godine, slikovnica godine, knjiga godine za djecu i mladež, knjiga inozemnog autora/ice godine, prijevod godine, leksikografsko djelo godine te nagrada za životno djelo.

Za 12 kategorija glasuje stručno biračko tijelo, a u 13. kategoriji, za životno djelo, glasuju članovi Upravnog odbora Kiklopa, u sastavu Bruno Kragić (predsjednik), Seid Serdarević (dopredsjednik) te članovi Upravnog odbora (Kruno Lokotar, Mišo Nejašmić, Miroslava Vučić, Zoran Simić i Tea Grujić).

Stručno biračko tijelo čine članovi Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva pisaca, Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Hrvatskoga knjižničarskog društva, Društva hrvatskih književnih prevodilaca, Hrvatskog PEN centra, profesori hrvatskih visokih učilišta, direktori i urednici nakladničkih kuća u Republici Hrvatskoj, novinari u kulturi te književni kritičari.

Prvi krug glasovanja za nominacije održava se od 15. do 22. listopada, a drugi za dobitnike nagrade: od 29. listopada do 5. studenog ove godine.

Dosadašnji dobitnici Kiklopa za životno djelo su Aleksandar Flaker, Slavko Goldstein i Predrag Matvejević.

Objava nominacija nagrada Kiklop održat će se 26. listopada, u Zagrebu, a dodjela nagrada 9. prosinca, u sklopu festivala Sa(n)jam knjige u Istri, u prostoru galerije Sveta srca.

Sve informacije o nagradi Kiklop dostupne su na internetskim stranicama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi