BIOLOŠKA RAZNOLIKOST

Počinje Mjesec hrvatske knjige

14.10.2010 u 15:48

Bionic
Reading

Ovogodišnja manifestacija Mjesec hrvatske knjige 2010. održavat će se po hrvatskim gradovima od 15. listopada do 15. studenoga, a sutra će svečano biti otvorena u Vinkovcima, gdje Gradska knjižnica obilježava 135. obljetnicu utemeljenja, izvijestila je predsjednica Organizacijskog odbora Davorka Bastić na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu

Bastić je napomenula kako je UN 2010. proglasio Međunarodnom godinom biološke raznolikosti pa je i Mjesec knjige tematski vezan uz njezino obilježavanje.

Istaknula je kako će tijekom Mjeseca knjige biti obilježena 60. obljetnica Dječjeg odjela Gradske knjižnice Knjižnica grada Zagreba te 155 godina čitaoničke tradicije u Krapini.

'U Samoboru će biti organiziran znanstveni skup u povodu 200. obljetnice rođenja hrvatskog književnika Stanka Vraza,, rekla je, dodavši kako će Hrvatsko knjižničarsko društvo kampanjom 'Imam pravo znati, imam pravo na knjižnicu' obilježiti 50. obljetnicu donošenja prvog Zakona o knjižnicama.

Napomenula je kako su za ovogodišnji Mjesec knjige Programskom i organizacijskom odboru uglavnom narodne knjižnice i njihovi ogranci dostavili više od 2000 različitih programa.

Članica Organizacijskog odbora Zdenka Sviben izvijestila je da u ovogodišnjem Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja 'Čudesni svijet prirode' sudjeluje oko 20 tisuća djece iz Hrvatske i zemalja u kojima žive Hrvati.

'Pobjednici će iz svojih sredina doći na izvlačenje nagrada, koje će se održati na kraju ovogodišnjega Mjeseca knjige, na Interliberu', rekla je i dodala da će knjižničarska društva na Interliberu organizirati radionice za djecu i mladež.

Podsjetila je također da je prošle godine prihvaćen prijedlog da se 22. listopada organizira akcija Čitanje pod krošnjom, u kojoj će na otvorenim prostorima čitanjem knjiga sudjelovati književnici, knjižničari, djeca, njihovi roditelji te slučajni prolaznici.

Mjesec hrvatske knjige organiziraju, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Knjižnice grada Zagreba.