16. IZDANJE

Počeo Tabor Film Festival, evo što nudi ovogodišnji program

06.07.2018 u 10:16

Bionic
Reading

U dvorcu Veliki Tabor u četvrtak navečer je počeo 16. Tabor Film Festival, koji će u četiri dana trajanja ponuditi više od 200 kratkometražnih filmova, uz bogat popratni program

Prije otvorenja događanje je započelo popratnim filmskim programom pod nazivom 'Zagorski specijal', u sklopu kojeg je predstavljen film 'Dvorac' snimljen 2006. godine za trajanja 4. Tabor Film Festivala.

Govoreći o ovogodišnjoj konkurenciji, art direktor Festivala, Ivan Ramljak podsjetio je kako je prije selekcije prijavljeno više od 1.000 filmova iz 80-ak zemalja, a pojasnio je i što je bilo ključno kod selekcije.

'Neka moja generalna smjernica u izboru filmova je da želim birati filmove koji su po nečemu inovativni i drugačiji od ostalih, a istovremeno da komuniciraju s publikom, da su gledljivi. Ove godine mislim da je jako dobra selekcija, kao i svake godine, ali možda je zanimljivo što imamo pobjednike nekoliko važnih festivala', kazao je Ramljak.

Tako su se među filmovima u stranoj konkurenciji našli pobjednik festivala u Oberhausenu te lanjski pobjednika iz Annecyja, najvažnijeg festivala animiranog filma na svijetu, kao i jedan od filmova koji je bio nominiran za Oscara ove godine.

Što se tiče domaćih filmova Ramljak je posebno najavio svjetsku premijeru filma 'Sava raka tika taka' Vjerana Vukašinovića.

  • +11
Tabor Film Festival - domaća konkurencija Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Autor najboljeg filma u međunarodnoj konkurenciji, a prema odluci žirija, uz trofej Veronikina lubanja nazvan po staroj lokalnoj legendi, dobit će i 500 eura. Nagrada za najbolji domaći film po izboru domaćeg žirija jest trofej Veronikina lubanja i 250 eura.

Imena pobjednika bit će poznata u nedjelju, na završnoj večeri festivala. U subotu u 'Noći žive publike', popratnom filmskom programu, publika će odlučiti o svom pobjedniku.

Inače, na samom otvorenju domaćin Boris Jokić u pozdravnom je govoru rekao kako je ovo jedinstven Festival, koji predstavlja odličan spoj umjetnosti, znanosti i dobre zabave, nakon čega je i otvorio Festival.

Direktor Festivala Nenad Borovčak u svom je stilu posebno pozdravio potpredsjednika Hrvatskog sabora Sinišu Hajdaš Dončića koji je bio u publici, a za kojeg je podsjetio da je nekada i sam sudjelovao u organizaciji Festivala.  Zamjenica župana Jasna Petek naglasila je da Krapinsko-zagorska županija svih ovih godina pomaže Festival koji raste iz godine u godinu.

Osim filmskog djela Festivala bogat je i glazbeni dio. Uz večerašnji koncert grupe Kawasaki 3P i Maje Posavec ništa slabija nije ponuda ni preostalih tri dana kada nastupaju Pips Chips & Videoclips, Zoran Predin, Neno Belan, Nipplepeople, Gabi Novak i Matija Dedić, Krankšvester. U subotu će biti organizirano i gledanje četvrtfinala Svjetskog nogometnog prvenstva Hrvatska-Rusija, a nakon utakmice slijedi veliki after party.

U popratnom programu publiku očekuju predavanja, radionice i promocije knjiga. Ovogodišnji domaćin festivala je Boris Jokić koji će održati jedno od predavanja, a pridužit će mu se i Davor Rostuhar, Ivan Mrvoš, Damir Bakić, Luka Tomac, Paul O'Grady, Denis Mujadžić Denyken.