SARAJEVO FILM FESTIVAL

Tri hrvatska dokumentarca konkuriraju za nagradu Srce Sarajeva

03.07.2018 u 14:01

Bionic
Reading

Tri hrvatska dokumentarca uvrštena su u program ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala u kojemu će se natjecati za najbolje ostvarenje u kategoriji dokumentarnog filma, potvrdili su u utorak iz direkcije SFF-a

Svjetsku premijeru u Sarajevu imat će 'Ikea za YU', dokumentarac nastao u hrvatsko-nizozemskoj koprodukciji čiju režiju potpisuju Marija Ratković Vidaković i Dinka Radonić.

Regionalnu premijeru u Sarajevu imat će '90 sekundi u Sjevernoj Koreji' redatelja Ranka Paukovića, a riječ je također o hrvatsko-nizozemskoj koprodukciji te 'Srbenka' u režiji Nebojše Slijepčevića.

Za nagradu Srce Sarajeva u kategoriji dokumentarnog filma natjecat će se još deset ostvarenja iz šire regije od Gruzije do Slovenije.

Organizatori SFF-a koji će se ove godine održati od 10. do 17. kolovoza ističu da će više od polovice odabranih dokumentaraca u Sarajevu imati svjetsku i međunarodnu premijeru.

  • +45
Predstavljanje 24. Sarajevo Film Festivala u Zagrebu Izvor: Promo fotografije / Autor: JOHN PAVLISH

Svi oni 'snažno reflektiraju sliku svijeta u kojemu živimo, promatranu kroz filmski autorski kreativni izričaj', navode organizatori.

Većina redatelja i producenata čiji su filmovi odabrani debitira u dugometražnoj dokumentarističkoj produkciji, a više od polovine filmova ostvarenje je redateljica i producentica, navode iz SFF-a.