MOTOVUN FILM FESTIVAL

Dvadeset filmova u glavnom natjecateljskom programu Motovuna

03.07.2018 u 14:29

Bionic
Reading

Motovun Film Festival, kojemu je ove godine partnerski grad Berlin, a poseban gost proslavljeni švedski redatelj Ruben Ostlund, počinje za točno tri tjedna, prvom od niza projekcija filmova s šarolikom lepezom likova, od sitnih kriminalaca, danske sponzoruše do ruskih rokera i kolumbijskih plaćenih ubojica

Od 24. do 28. srpnja na motovunskom brdu prikazat će se više od 100 filmova na 65 projekcija, a u glavnom natjecateljskom programu, po izboru selektora Jurice Pavičića i Milke Zajović, njih dvadeset.

'Imamo filmove najvećih autora s najvećih festivala, kao što su 'Ne ostavljaj trag' američke autorice Debre Granik, koja je svojim prvim filmom otkrila Jennifer Lawrence, 'Drvo divlje kruške' Nurija Bilgea Ceylana, ali i ono po čemu je Motovun poseban, male, ali dobre filmove', rekla je Zajović na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Od već afirmiranih naslova izdvojila je i 'Ljeto' Kirila Serebrenikova, oštrog kritičara Putinovog režima koji je već jedno vrijeme u kućnom pritvoru, 'Hannah' Andree Pallaora sa Charlotte Rampling nagrađenom u Cannesu, te 'Slatki život' Isabelle Eklof, premijerno prikazanom na Sundanceu.

  • +16
Motovun Film Festival 2018. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MFF

'To su veliki filmovi, ali ono po čemu je Motovun poseban su oni mali radovi koje inače ljudi ne bi mali priliku vidjeti, a jednako su dobri ili bolji od razvikanih naslova', naglasila je Zajović.

Među njima su 'Napad panike' Pawela Maslone, tragikomedija o srednjovječnim luzerima, 'Profil' Timura Bekmambetova, koji se odvija na ekranu računala, a prati londonsku novinarku koja preko lažnog Facebook profila pokušava saznati kako ISIL mami mlade Europljanke, te 'Matangi/Maya/M.I.A.' o britanskoj reperici koja javno daje potporu Tamilskim tigrovima.

Od hrvatskih filmova prikazuju se tri dugometražna - 'Srbenka' Nebojše Slijepčevića, dokumentarac koji prati pripreme za predstavu o Aleksandri Zec Olivera Frljića, animirani 'Chris the Swiss' Anje Kofmel u kojem autorica pokušava otkriti istinu o pogibiji svog rođaka u Hrvatskoj 1991. te 'Aleksi' Barbare Vekarić s Tihanom Lazović u glavnoj ulozi, 'pun ljetne mediteranske lakoće o mladoj djevojci koja naizgled ima sve, ali se svejedno se u tome ne nalazi'.

Mirković: 'Ovo je godina sjajnih gostiju'

Direktor festivala Igor Mirković očekuje da će ovo biti godina sjajnih gostiju, počevši od švedskog redatelja Rubena Östlunda, europske redateljske zvijezde koji se svojim filmovima iz art filma probio u mainstream, a kojemu će se dodijeliti festivalska nagrada Maverick za autore koji pomiču granice filmskog izričaja, te će mu se proslijediti dvije nagrade koje je za svoje filmove 'Igra' i 'Turist' dobio na prethodnim izdanjima MFF-a

Počasni gosti su legende domaćeg glumišta Mustafa Nadarević i Rade Šerbedžija, koji će u Motovunu primiti Nagradu 50 godina te će se prikazati filmovi u kojima su u proteklih pola stoljeća ostvarili nezaboravne uloge.

Festival će posjetiti redatelji iz Danske, Njemačke, Crne Gore, Švedske, Poljske, Velike Britanije, Švicarske.

Grad partner - Berlin

Mirković posebno ističe ovogodišnju suradnju s gradom partnerom - Berlinom, u okviru koje će se predstaviti dvadesetak filmova i umjetnika iz desetak zemalja, filmaši, likovni umjetnici, DJ-evi. Bit će tu i žiri s pet filmaša koji imaju berlinsku adresu i koji će izabrati svoje favorite.

'Predstavljamo grad koji je u ovom trenutku magnet za umjetnike koji onamo dolaze iz cijelog svijeta i kulturno je središte Europe. Pokušat ćemo otkriti u čemu je tajna tog grada, gdje je magnet i kakav je utjecaj umjetnika iz tog šarolikog multikulturalnog okruženja', dodao je.

U sklopu suradnje s Berlinom predstavit će se izložba 'Zidovi i mostovi' s 13 umjetnika iz Hrvatske i susjednih zemalja i njihovim berlinskim radovima.

Matthias Müller-Wieferig, ravnatelj Goethe-Instituta Kroatien koji s MFF-om donosi berlinski program, najavio je da će ta izložba dati pregled intenzivnog dijaloga hrvatske kreativne scene sa scenom u Berlinu te pokazati koliko su njihova iskustva reprezentativna u hrvatskim, ali i međunarodnim okvirima.

Nakon Motovuna, krajem kolovoza izložba stiže i u zagrebačku Laubu, tijekom programa 'Motovun u Zagrebu'.

Richard Brešković, direktor Sektora za marketing za privatne korisnike u Hrvatskom Telekomu rekao je da će ta tvrtka, kao glavni sponzor festivala, osigurati besplatni bežični brzi internet u cijelom Motovunu, dok će oni koji ne mogu doći na festival moći u MAXtv videoteci premijerno pogledati odabrane radove s ovogodišnjeg izdanja.

I ove godine organiziran je autobusni prijevoz od Zagreba do Motovuna, 'nulti' i prvi dan festivala (23. i 24. srpnja), dok je do 10. srpnja u ponudi je paket 'Sve po 15 kuna', za boravak u kampu i deset filmova (150 kuna).