varaždin

Počeo 25. Špancirfest, očekuje se rekordan broj posjetitelja

18.08.2023 u 13:10

Bionic
Reading

U Varaždinu je u petak otvoren 25. Špancirfest, jedna od najdugovječnijih hrvatskih ljetnih manifestacija koja u deset festivalskih dana donosi više od 500 programa – koncerte, ulične performanse, atrakcije, predstave, ples i brojne druge

Organizatori očekuju rekordan broj posjetitelja.

Duša svakog Špancirfesta je ulični umjetnički program, a ovoga puta perfomeri koji dolaze iz desetak europskih zemalja izvest će više od 70 programa.

'Orkestar sirena' po prvi put u Hrvatskoj, najveća atrakcija je Franz Ferdinand

"Po prvi put u Hrvatsku dolazi 'Orkestar sirena' koji će biti naši gosti ovog prvog festivalskog vikenda i vjerujem da će, kao što to rade na gostovanjima u brojnim svjetskim gradovima, oduševiti publiku u Varaždinu”, rekla je Hini direktorica Turističke zajednice grada Varaždina, Jelena Toth.

Na glavnoj festivalskoj pozornici na Starom gradu održat će se 12 koncerata, a najveća će atrakcija biti škotska rock grupa Franz Ferdinand, koja će nastupiti 22. kolovoza, dok je prva festivalska večer rezervirana za splitski TBF koji će nastupiti od 21 sat.

Svi koncerti na ovoj pozornici bit će besplatni.

U dvorištu kod Vile Bedeković večeras od 20 nastupit će slovenska grupa Perpetuum Jazzile, za čiji se nastup tražila karta više, a na Kapucinskom trgu od 22 sata očekuje se pravi spektakl, najavila je Toth.

"Riječ je o odličnom projektu Europske unije, odnosno Kreativne Europe kojem je Turistička zajednica grada Varaždina jedan od partnera. U sklopu projekta, 32 plesača iz nekoliko europskih zemalja izvest će multimedijski glazbeno- plesni show", istaknula je Toth.

Večeras laserski show na Starom gradu

Finale prve večeri ovogodišnjeg Špancirfesta neće biti uobičajeni vatromet, već laserski show u 23 sata na Starom gradu, a Toth ističe da je riječ o spoju klasične glazbe i svjetlosnih efekata, showu koji je dobio brojne nagrade na europskom i svjetskom tržištu.

Grad Varaždin i Turistička zajednica osigurali su besplatan parking za 'špancirere' na prostoru Auto Kluba Varteks u Biškupečkoj ulici te također besplatan prijevoz busekima do centra grada, napominju iz TZ-a.

"S obzirom da trenutne prognoze pokazuju da je pred nama deset dana sunčanog, lijepog, toplog i ugodnog vremena, nadamo se i rekordnom broju posjetitelja", zaključila je Jelena Toth.