bliži se kraj

Večeras se dodjeljuju nagrade 29. Sarajevo Film Festivala

18.08.2023 u 12:14

Bionic
Reading

Jučerašnji je dan na Sarajevo Film Festivalu bio iznimno bogat sadržajem. U Vili Braun održana je ceremonija nagrada 21. izdanja CineLink Industry Days, 29. Sarajevo Film Festivala, na kojem su predstavljeni projekti u različiti formatima i fazama razvoja iz Jugoistočne Europe i regije MENA

U sklopu Natjecateljskog programa – igrani film, u Narodnom pozorištu održale su se projekcije filma 'Tigrica', koji je režirao rumunjski redatelj Andrei Tănase, i 'Životinja', grčke redateljice Sofije Exarchou.

Oba filma na Sarajevo Film Festivalu imaju svoje regionalne premjere. U sklopu programa U Fokusu održana je projekcija filma 'Unutra' koji je režirao Vasilis Katsoupis, i filma 'Bijelo plastično nebo' koji su režirali Tibor Bánóczki i Sarolta Szabó. Obje su projekcije također održane u Narodnom pozorištu. Film 'Asteroid City' Wesa Andersona prikazivao se u Ljetnom kinu Coca-Cola, u okviru programa Open Air. U Ljetnom kinu Stari grad održana je projekcija filma 'Kajmak', redatelja Mičla Mančevskog. Redateljica Una Gunjak na Sarajevo Film Festivalu predstavila je svoj film 'Ekskurzija'.

Jessica Hausner, austrijska redateljica, scenaristica i producentica, održala je masterclass u Festivalskom centru koji je moderirala filmska kritičarka Dana Linssen. Hausner se osvrnula na svoje početke u sedmoj umjetnosti. Opčinio ju je, kako navodi, trenutak stupanja iza kamere, kada se realizira ono što je prethodno bilo samo ideja, a uvijek su joj se, kako tumači, više dopadali eksperimentalni u odnosu na igrane filmove.

  • +11
29. Sarajevo Film Festival Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

U sklopu programa Cinelink Talks, održan je razgovor s glumcem i redateljem Draganom Bjelogrlićem povodom regionalne premijere filma 'Čuvari formule'. Bjelogrlić je između ostalog izjavio da na temelju reakcije publike na Filmskom festivalu u Locarnu, djeluje kao da postoji potencijal za internacionalnu komunikaciju s publikom, kao i da je projekciji filma prisustvovalo oko 2.000 ljudi. Naglasio je i da je film 'Čuvari formule' sam po sebi internacionalna priča koja pokriva mnoštvo univerzalnih tema, od kojih je upravo emocija najuniverzalnija.

Danas će se u Festivalskom centru održati Masterclass s Lynne Ramsay, škotskom redateljicom, scenaristicom i producenticom. Lynne Ramsay smatra se jednom od najoriginalnijih i najuzbudljivijih autorica koje danas rade u nezavisnoj kinematografiji. U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, Lynne Ramsay bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva 29. Sarajevo Film Festivala.

Večeras, u sklopu Natjecateljskog programa - igrani film, u Narodnom pozorištu nas očekuje svjetska premijera filma 'Europa' redateljice Sudabeh Morteza. U sklopu programa U Fokusu, također u Narodnom pozorištu održat će se projekcija filma 'Jeste li vidjeli ovu ženu?' Dušana Zorića i Matije Gluščevića. 'Klub Zero' Jessice Hausner prikazivat će se u Ljetnom kinu Coca-Cola, u okviru programa Open Air, a u Ljetnom kinu Stari grad održat će se projekcija hrvatskog filma 'Hotel Pula', redatelja Andreja Korovljeva.

Svečanom dodjelom nagrada u Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras završava 29. izdanje Sarajevo Film Festivala. Za nagrade Srce Sarajeva u Natjecateljskim programima 29. Sarajevo Film Festivala ukupno se natječe 49 filmova, a upriličene su i dvije gala te jedna specijalna projekcija.

Projekcije filmova iz programa 29. Sarajevo Film Festivala bit će održane i u subotu, 19. kolovoza. Raspored projekcija je na web stranici Festivala: www.sff.ba.