T-HTnagrada@msu.hr IGORU GRUBIĆU

Pobijedio video o pravima seksualnih manjina

26.03.2010 u 21:10

Bionic
Reading

Umjetnik Igor Grubić osvojio je 75 tisuća kuna na natječaju T-HTnagrada@msu.hr za svoju videoinstalaciju 'East side story' koja problematizira prava seksualnih manjina u društvu koje divljački reagira na različitost

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u petak navečer proglašeni su pobjednici trećeg natječaja T-HTnagrada@msu.hr, koji je T-Hrvatski Telekom i ove godine organizirao u sklopu višegodišnjega partnerstva s MSU-om.

'East side story' Igora Grubića tematizira nasilje prema manjinama

Prva otkupna novčana nagrada u iznosu od 75 tisuća kuna odlukom međunarodnog žirija dodijeljena je umjetniku Igoru Grubiću za rad East side story. Grubić je još lani za taj rad nagrađen na zagrebačkom salonu, a rad je uspješno izlagan diljem europskih gradova. Riječ je o dvokanalnoj 14-minutnoj videoinstalaciji u kojoj umjetnik sučeljava dokumentarne materijale s visoko stiliziranim umjetničkim radom, zalažući se za toleranciju i razumijevanje skupine ljudi koji zbog spolne orijentacije izazivaju otpor velikoga broja pojedinaca i društvenih skupina. Umjetnik na jednome videokanalu reproducira autentične TV snimke demonstracija tih skupina koje su godine 2001. u Beogradu i 2002. u Zagrebu protestirale i onemogućavale nastupe aktivista na Gayprideu, dok drugi dio instalacije čini umjetnička intervencija u obliku plesne koreografije, i to upravo na mjestu demonstracija u Zagrebu.

Druga nagrada, vrijedna 70 tisuća kuna, pripala je Marijanu Crtaliću za rad Nevidljivi Sisak – Fenomen Željezara, a treća je nagrada od 65 tisuća kuna pripala je Marku Tadiću za rad I speak true things.

Maja Weber ispred T-HT-a čestitala je trojici dobitnika istaknuvši da izložba daje puni presjek hrvatske umjetničke scene

'Crtalićev rad multimedijska je instalacija iz 2009. kojom umjetnik približava ozračje socijalističkoga zanosa, arhivirajući i interpretirajući procese i proizvode u samoj Željezari, ali i njezinoj umjetničkoj koloniji u svom rodnom gradu Sisku. U filmu 'Industrijski raj' intervjuira radnike koji svjedoče o povijesnom iskustvu – vremenu nastanka skulptura u umjetničkoj koloniji i vremenu danas.

Umjetnik na jednome mjestu prikuplja dokumentarne materijale sučeljavajući ih s aktualnim trenutkom, predstavljenim fotografijom, dizajnom i videom. Crtalić ne optužuje, on radije spaja kvalitetu kreativnosti kao prateću kategoriju samoupravnoga socijalizma i kreativnost u umjetničkome smislu. S druge strane ne osporava učinak ideologije koja za sobom ostavlja trag: kao napušten pogon, ali i kao korodiranu skulpturu od željeza. Umjetnik artikulira potrebu afirmiranja očuvanja kulturne baštine, bez obzira na ideološki kontekst', stoji u obrazloženju žirija.

Dalibor Matanić, Švec i Sanja  bili su zaduženi za dobru atmosferu na dodjeli nagrade

'Trećenagrađeni rad Marka Tadića I speak true things iz 2009. je šestominutna stop-animacija praćena s dvadeset crteža na starim zemljovidima i drvenom instalacijom. Tako usklađenom ambijentalnom instalacijom Marko Tadić govori o vječnoj potrazi za mitskim 'otokom' i predstavlja iznimnu estetski artikuliranu tvorevinu koja upućuje na neograničenost kreativnog umijeća, ali istodobno sažima u sebi i moguće društvene, političke i kulturne sastojnice našega doba i proteklih epoha', objasnio je žiri.

Tri nagrađena rada postat će dijelom muzejske Zbirke T-HT-a, koja se već može pohvaliti ponajboljim djelima mladih umjetnika s područja suvremene umjetnosti, nagrađenima na prethodnim natječajima.

Podsjetimo, na treći natječaj T-HTnagrada@msu.hr radove je poslalo ukupno 232 umjetnika i umjetnica svih naraštaja i različitih pristupa suvremenom vizualnom izričaju.

Žiri je od 232 rada za izložbu odabrao 40 najboljih. Izložba ostajeotvorena do 28. ožujka.

Po završetku izložbe bit će dodijeljena i nagrada publike.

O pobjednicima je odlučilo međunarodno stručno povjerenstvo u sastavu mr. Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti, Peter Pakesch, intendant Kunsthausa u Grazu, Nada Beroš, viša kustosica Muzeja suvremene umjetnosti, Ivan Faktor, medijski umjetnik, Branko Franceschi, ravnatelj HDLU-a, i Zdenka Badinovac, ravnateljica Moderne galerije u Ljubljani.