FEKP

Pobijedi na natječaju kratke priče o Americi i otputuj u Latviju

22.04.2015 u 16:01

Bionic
Reading

Festival europske kratke priče (FEKP) u svojem će se četrnaestom izdanju održati od 31. svibnja do 5. lipnja u Zagrebu i Rijeci, a ove je godine tema natječaja za najbolju festivalsku kratku priču 'Amerika', priopćeno je iz FEKP-a

Natječaj raspisan u partnerstvu s Centrom za kreativno pisanje (CeKaPe) poziva autore i autorice, kratkopričaše i kratkopričašice 'i sve one koji se takvima osjećaju' da se jave s pričama u kojima 'progovaraju, pozivaju se i suprotstavljaju, dotiču i odmiču, ili na bilo koji drugi način tematiziraju 'Amerike' i/ili ono što one za njih znače, što u njima pobuđuju, na što ih tjeraju i nagone'.

'Kultni su i svima znani stihovi 'Amerika nije rad i znoj, postoje Hollywood i Frankie Boy...'. No ta se antologijska 'neka druga slika' Johnnyja Štulića (za koju je tekst napisao Mile Rupčić, op.a.) ne proteže samo 'od Aljaske do Meksika', nego i dalje preko Anda i Amazone, Kube i Kariba, do ognjene Tierre del Fuego i Rta Horn. Prostor je to Amerika iz kojeg dolaze i o kojem pišu ovogodišnji gosti FEKP-a, prostor koji obilježava i njih i njihovo stvaralaštvo bez obzira na druge, sasvim različite geografske širine na kojima žive i stvaraju, prostor s kojim imaju poseban, često kompliciran odnos. I upravo je taj prostor, taj svijet mitova, iluzija, zabluda, rada i znoja, ostvarenih snova, najgorih noćnih mora, prostor favela i megalopolisa, ropstva i bogatstva, pampa i prerija, svijet bajkovitih bespuća, gdje igra se bejzbol i svira rock 'n' roll, gdje vladale su Marilyn Monroe i Evita Peron... odabran kao tema ovogodišnjeg FEKP-ova i CeKaPe-ova natječaja za kratku priču', stoji u festivalskom priopćenju.

Na natječaj se mogu prijaviti autori i autorice koji pišu na jezicima regije, a prihvaćaju se samo prethodno neobjavljene priče koje duljinom ne smiju prelaziti deset tisuća znakova s razmacima. Priče trebaju biti napisane na računalu i spremljene u doc. ili docx. formatu (Times New Roman, veličina slova 12 točaka, prored 1,5), koji mora biti priložen kao privitak na linku, kao jedini oblik prijave.

Natječaj otvoren do 10. svibnja u ponoć provodi se u suradnji s Centrom za kreativno pisanje, Rezidencijom za pisce i prevoditelje u Ventspilsu (Latvija) i udrugom Kurs.

O pobjedniku će odlučivati žiri koji čine pisci, urednici, novinari i književni kritičar Stjepan Balent, kao predsjednik, te kao članovi Vladimir Arsenić, Saša Drach, Damir Karakaš i Diana Matulić

Pristigle priče ulaze u konkurenciju za tri nagrade - dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu, Latvija (prva nagrada); dvotjedni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs (druga nagrada), te pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPe-a (treća nagrada).

Dobitničke će priče biti proglašene na večernjem čitanju u sklopu FEKP-a u utorak, 2. lipnja, a čitanje pobjedničke priče uveličat će završnu večer festivala 5. lipnja.