okrugli rođendan

Plesni centar Tala obilježava 20. obljetnicu

19.10.2020 u 15:27

Bionic
Reading

Plesni centar Tala, pod vodstvom Larise Lipovac Navojec i Tamare Curić, obilježava 20. obljetnicu, a tim povodom pripremili su rekonstrukciju nagrađene predstave 'Muškarci u suknjama, a žene isto!?' koja je prije 15 godina izazvala puno pozornosti i otvorila temu seksualnosti

Ta intrigantna predstava u novom ruhu prvi put će se izvesti 30. listopada u zagrebačkom Tehničkom muzeju, a za građanstvo će biti uvrštena u repertoar Tale od studenoga. Plesna umjetnica Larisa Lipovac Navojec tom će prigodom potražiti i odgovor na vječno pitanje promjene - je li se ona dogodila u ovih dvadeset godina i je li društvo postalo osviješteno ili su teme, koje su zapravo dio svakodnevice, još bauk o kojemu progovaraju tek pojedinci.

Plesni centar Tala jedan je od prvih plesnih centara u kojemu su Zagrepčani otkrivali ljubav prema suvremenom plesu i plesnom pokretu. U predstavama su se problematizirala društvena pitanja i kulturni paradoksi koji su često tabu u društvu, kao što su seksualnost, spolnost i ravnopravnost spolova.

Kroz Plesni centar Tala do danas je prošlo jako puno zaljubljenika u ples i pokret, a osim što odgaja buduće plesače, plesni centar stvara i nove predstave, organizira festival i surađuje s najvažnijim plesnim koreografskim centrima u Europi.

Direktorica Tale Larisa Lipovac Navojec dobitnica je više strukovnih nagrada, među njima i nagrade Hrvatskog glumišta 2005/2006. za najbolja umjetnička ostvarenja - ples, u predstavi 'Muškarci u suknjama, a žene isto!?' u koreografiji Larise Lipovac i Tamare Curić i izvedbi Plesnog centra Tala te u predstavi 'Lift' u koreografiji Larise Lipovac i izvedbi Plesnog centra Tala.