QUEER ZAGREB

Plesna predstava Jérômea Bela u ZKM-u

26.02.2013 u 12:06

Bionic
Reading

Posebna izvedba prvog kvartala Queer Zagreb Sezone počinje plesnim nastupom 'Cedric Andrieux', koji je koreografirao Jérôme Bel za istoimenog plesača, a na rasporedu je u ZKM-u 8. ožujka u 20 sati

Queer Zagreb Sezona od siječnja 2013. u trajanju od čitave godine nudi programe diljem Hrvatske, od filmskih projekcija i izdavačkog programa do umjetničkih rezidencija i izložbi te izvedbenih umjetnosti.

Plesna predstava 'Cedric Andrieux' je samorazmatranje njegove karijere: prvo tijekom trajanja njegove naobrazbe kao suvremenog plesača u Brestu (Francuska) te na Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse de Paris, pa kao izvođača Merce Cunningham Dance Company u New Yorku te Lyon Opera Balleta.

Zainteresirani će imati priliku porazgovarati s umjetnikom osobno o njegovim iskustvima kao plesača koji je surađivao s nizom eminentnih koreografa i čija je karijera okrunjena koreografijom koju je Jérôme Bel oblikovao upravo za njega. O njihovom iskustvu suradnje, kao i o izazovima koje predstavlja suvremeni plesački svijet, zainteresirani će moći razgovarati s umjetnikom u Zagrebačkom plesnom centru u četvrtak 7. ožujka u 18 sati, uz slobodan ulaz.

Jérôme Bel, jedno od najrenomiranijih imena europske plesne scene, živi u Parizu, a djeluje diljem svijeta. Kao koreograf posvećen je redefiniranju koncepata plesa i izvedbe. Autor je djela koja su razinom predstavljene virtuoznosti više poput umjetničkih instalacija nego plesne predstave, a posljednjih godina nizom solo izvedbi otvara mogućnost plesačima da iskorače izvan granica koreografije i sami se iskreno predstave publici.

Novi dio njegovog niza biografskih koreografija koji će u Zagrebu biti predstavljen u ožujku prati život plesača Cedrica Andrieuxa koji će izvesti koreografiju samog sebe i po kojemu je predstava nazvana. Tijekom predstave nudi introspektivni i anegdotski pogled na svoju karijeru te gledatelja hvata u atmosferu iznimne intime – bivajući izložen mnoštvu detalja autotranscendentalnog prikaza težnji, razočaranja i briga koje nastaju u plesaču, ostvaruje se bliskost poput slušanja najintimnije životne ispovijesti.

Svečani domjenak uz druženje s umjetnicima održat će se 8. ožujka u 21.30 (nakon predstave) u prostorijama Astro caffea u Masarykovoj 11 (u prolazu).

Gosti domjenka imat će priliku upoznati umjetnika, ali također i svjetski poznatog koreografa koji je autor ove iznimne intimne predstave. Na domjenku će biti prisutna poznata imena hrvatske umjetničke scene te će gosti, uz šampanjac i delikatesna vina, moći uživati i u meniju posebno osmišljenom za tu priliku.