'REKVIJEM ZA Z.'

Plesači o vlastitim nestalnostima i nemoćima

04.09.2014 u 11:21

  • +2

Rekvijem za Z

Izvor: Promo fotografije / Autor: Zagrebački plesni ansambl

Bionic
Reading

Nova sezona Zagrebačkog plesnog ansambla počinje u utorak 9. rujna izvedbom plesne predstave 'Rekvijem za Z.' koreografkinje Snježane Abramović Milković u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM)

Kako se ističe u najavi, predstava je nastala iz intimne potrebe koreografkinje da postavljanjem prolaznosti na scenu pokuša dokučiti kako se s tom prolaznošću možemo nositi van scene.

'Predstava donosi na scenu čvrsta i istrenirana plesačka tijela, koja su postavljena u situacije u kojima su suptilno naznačeni svi oni trenuci gdje ona nisu takva, u kojima nisu na vrhuncu, nego umjesto toga p(r)okazuju vlastite nemoći i slabosti koje su, zapravo, uvijek inherentno prisutne u svim tijelima', stoji u najavi.

'Dva plesača i četiri plesačice, uz jednu video kameru, tako nam se predstavljaju kao bića koja svakim pokretom postaju sve krhkijima, ali koja istovremeno, zahvaljujući jedna drugima, uspijevaju pronaći novu snagu za nova kretanja, osjećaje, život...', dodaje se.

Nastanjujući istodobno dva svijeta, svijet svakodnevice koji je ispunjen metaforičkim ludilom dnevnog ritma, te svijet u kojem je ta logika zaustavljena i zamijenjena radom na dubinskim odnosima, plesači traže odgovore na pitanja o vlastitim i tuđim nestalnostima, nestajanjima, odlascima, nemoćima.

Koncept i koreografiju potpisuje Snježana Abramović Milković uz sukreatore i izvođače Petru Chelfi, Martinu Nevistić, Petru Valentić, Ognjena Vučinića, Niku Lilek, i Laszla Takacsa

Dramaturginja je Jasna Žmak, kostimografkinje Kristina Jakovac Bangoura i Nada Došen, glazbu je oblikovao Uroš Petković, rasvjetu Aleksandar Čavlek, a interaktivni video potpisuje Ivan Lušičić Liik