NAGRADNJAČA

Plavi ciklus na hrvatsko-austrijski način

13.12.2012 u 12:02

Bionic
Reading

U petak, 14. prosinca u Plavom ciklusu gostuje poznati austrijski dirigent Martin Sieghart, a solističke dionice imat će mladi i talentirani umjetnici, istaknuti članovi Zagrebačke filharmonije - violinist Martin Draušnik i violončelist Smiljan Mrčela. Tportal.hr ovom prilikom svojim čitateljima poklanja 2x2 ulaznice.

Meastro Sieghart rođen je u Beču gdje je prvotno studirao klavir, orgulje i dirigiranje, a zatim se prebacio na studij violončela koji mu je postao glavnim instrumentom. Godine 1986., nakon godina provedenih na mjestu solo čelista u Bečkom simfonijskom orkestru i nastupa u raznim ansamblima komorne glazbe, napustio je karijeru orkestralnog glazbenika i postao dirigentom-slobodnim umjetnikom. Dirigirao je mnogim orkestrima kao gost dirigent, među kojima su: Londonski filharmonijski orkestar, Bečki simfoničari, RAI Roma, Japanski filharmonijski orkestar, NRD Simfonijski orkestar, Slovenska filharmonija, WDR Simfonijski orkestar, Mozarteum orkestar iz Salzburga, Simfonijski orkestar Čajkovski, Njemački simfonijski orkestar iz Berlina i Tokijski simfonijski orkestar. Od 2000.g. Sieghart je sveučilišni profesor u Grazu u Austriji, gdje vodi odjel dirigiranja.

Violinist Martin Draušnik diplomirao je 2002. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Maje Dešpalj-Begović. Zahvaljujući stipendiji HAZU-a studij nastavlja u razredu Latice Honde-Rosenberg na Hochschule für Musik u Freiburgu. Od 2005. godine polaznik je Solističkog studija na Hochschule für Musik und Darstellende Kunst u Stuttgartu, u razredu jednog od najpoznatijih njemačkih violinista, Ingolfa Turbana, a 2010. godine završio je studij viole na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Aleksandra Miloševa. Dobitnik je prvih nagrada na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe 1998. i 2002. godine, 2000. osvojio je treće mjesto i posebnu nagradu na Međunarodnom natjecanju Alfredo Marcosig u Goriziji, dok na Međunarodnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml 2009. osvaja diplomu.
U listopadu 2011. postaje koncert majstor Zagrebačke filharmonije.

Violončelist Smiljan Mrčela učio je violončelo kod profesorice Dobrile Berković -Magdalenić na Glazbenom učilištu Elly Bašić, a zatim kod Valtera Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je diplomirao 2010. godine. Trenutno se usavršava na poslijediplomskom studiju na Universitat Mozarteum u Salzburgu, u klasi Enrica Bronzia. Dobitnik je prvih nagrada na međunarodnom natjecanju ''Marcosi '' u Goriziji (2001.) i na državnom natjecanju u Varaždinu (2004.) te druge nagrade na međunarodnom natjecanju mladih violončelista ''Antonio Janigro'' u Poreču (2004.). Kao solist nastupio je uz orkestar Zagrebačke filharmonije, ansambl Zagrebačkih solista, Dubrovački simfonijski orkestar i Europski omladinski orkestar. Predstavljao je Hrvatsku na koncertima za mlade talente i laureate koje u Moskvi organizira zaklada Vladimira Spivakova, a također je kao solist i član komornih sastava gostovao u Austriji, Danskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Italiji, Japanu, Litvi, Malti, Rusiji i Švedskoj. Od 2008. član je Zagrebačkih solista, a od 2011.g. solo violončelist Zagrebačke filharmonije.

Koncert u petak maestro Sieghart otvorit će Papandopulovim Dvostrukim koncertom za violinu i violončelo gdje će svoje umijeće pokazati domaći dečki – Martin Draušnik i Smiljan Mrčela.
Djelo je skladano u Opatiji, u svibnju i lipnju 1978., a posvećeno je tada vodećim hrvatskim glazbenicima - violinistici Maji Dešpalj i violončelistu Valteru Dešpalju. Prvi put skladba je predstavljena zagrebačkoj publici na koncertu Zagrebačke filharmonije 22. veljače 1980. pod ravnanjem dirigenta Pavla Dešpalja (u ciklusu Veliki simfoničari). Specifičnosti nastanka ovog djela zasigurno će biti dodatni motiv Martinu Draušniku i Smiljanu Mrčeli – djelo je to posvećeno njihovim profesorima kod kojih su započeli svoj glazbeni put, praizvedeno od njihovih prethodnika u Zagrebačkoj filharmoniji na domaćoj pozornici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

U drugom djelu koncerta maestro Sieghart povest će orkestar kroz orkestralno intenzivnu, zanimljivu i raskošnu 7. Simfoniju u E-duru Antona Brucknera . Sedma simfonija Brucknerovo je najpopularnije orkestralno djelo. Što zbog uhu dotad najpristupačnije Brucknerove glazbe, što zbog činjenice da se vrijeme nastanka simfonije poklapa sa smrću Brucknerovog glazbenog uzora Richarda Wagnera te se djelo smatra nekom vrstom glazbene počasti preminulom skladateljskom geniju.

Sezona s bezbroj glazbenih doživljaja se nastavlja - Još uvijek nije kasno da dio sezone Zagrebačke filharmonije postanete i Vi!

Po dvije ulaznice su osvojile:

Marina Čengić
Hannah Martina Berkec

Ulaznice se podižu na PRESS pultu u KD Vatroslava Lisinskog, na dan koncerta od 18:30 do 19:15h, uz predočenje osobne iskaznice.