ZA KNJIGOLJUPCE

Planetopijini noviteti na Interliberu: Vrhunska publicistika, filozofski klasici i jedinstvene slikovnice domaćih autora

04.11.2022 u 15:41

Bionic
Reading

Na ovogodišnji Interliber koji se vraća u punom sjaju, Planetopija donosi nekoliko probranih naslova publicistike koji se bave nekim od najaktualnijih i najvažnijih tema današnjice

Ukradena pažnja nova je knjiga Johanna Harija, neumornog istraživačkog novinara već poznatog hrvatskoj publici u kojoj se upoznajemo s uzrocima sve veće nemogućnosti ljudi da se usredotoče. Stuart Russell, jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za umjetnu inteligenciju autor je izvanredne knjige Kao čovjek, a Billy Kenber istražuje tamnu stranu današnje farmaceutske industrije u knjizi Bolestan novac. Veliki poznavatelj američke književnosti Vojo Šindolić preveo je klasik Ralpha Walda Emersona O prirodi, a tu su i nezaobilazne, uvijek jedinstvene slikovnice i ilustrirane knjige domaćih autora Zdenka Bašića, Nataše Ozmec, Tomislava Zlatića i Petre Petrač.

UKRADENA PAŽNJA

Zašto se više ne možemo koncentrirati

Johann Hari

Prosječno vrijeme u kojem se suvremeni čovjek može usredotočiti na jedan zadatak danas je od šezdeset pet sekundi do tri minute. Ponukan ovakvim statistikama, ali i vlastitim iskustvom Johann Hari, istraživački novinar i autor hvaljene knjige Izgubljene veze, u svom novom bestseleru bavi se uzrocima masovnog gubitka pažnje. Hari ide dalje od individualne odgovornosti i beskompromisno progovara o vrlo konkretnim, nametnutim vanjskim uzrocima ove globalne i vrlo opasne krize – od tehnologije koja služi profitu, a ne korisniku, preko gospodarskog rasta kao glavnog ekonomskog načela, do loše prehrane i globalnog zagađenja. Pritom se ne libi otkriti neugodnu i katkad okrutnu istinu – iskreno progovara o svojoj ovisničkoj krizi kada se upustio u eksperiment digitalne detoksikacije, upoznaje nas s disidentima iz Silicijske doline i veterinarima koji psima dijagnosticiraju ADHD, te je intervjuirao više od 250 stručnjaka diljem svijeta. Knjiga je dobila brojne pohvale, pa je tako Naomi Klein napisala da ne zna nikoga tko o našoj krizi pažnje razmišlja dublje i više holistički nego Johann Hari, a knjigu je proglasila od vitalne važnosti. Legendarni Stephen Fry napisao je:'Sjajno istražena i argumentirana tema nemogućnosti čovječanstva da se usredotoči, ispričana tempom, genijalnošću i energijom najboljih krimića.'

KAO ČOVJEK

Umjetna inteligencija – napredak ili prijetnja

Stuart Russell

Stvaranje nadljudski inteligentnih strojeva mogla bi biti dosad najveća prekretnica u ljudskoj povijesti, no prema jednom od vodećih stručnjaka na tom području, mogla bi istodobno biti i posljednja. Zato je pitanje kako ćemo pristupiti razvoju opće umjetne inteligencije potrebno ispravno postaviti sada, jer bi poslije moglo biti prekasno, upozorava Russell, ugledni profesor, britanski znanstvenik i jedan od najcjenjenijih stručnjaka za umjetnu inteligenciju. Briljantnim analogijama i lucidnom prozom objašnjava kako nam umjetna inteligencija može nemjerljivo unaprijediti život, ali i koje prijetnje se u njoj kriju ako čvrsto ne postavimo nadzor kako strojevi ne bi ispunjavali svoje, umjesto naših ciljeva. Duboko, aktualno i vizionarsko djelo za sve one koji žele razumjeti budućnost koja je već pred vratima.

'Najvažnija knjiga koju sam pročitao u dugo vremena.' Daniel Kahneman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju i autor bestselera Misliti, brzo i sporo

O PRIRODI

Zapisi duhovnog oca moderne američke književnosti

Ralph Waldo Emerson

Američki esejist, predavač, filozof i pjesnik Ralph Waldo Emerson predvodio je transcendentalistički pokret sredinom 19. stoljeća. Bio je pobornik individualizma i oštroumni kritičar društva i vremena u kojem je živio, a filozofski klasik O prirodi njegova je prva knjiga u kojoj je iznio temelje transcendentalizma, sustava vjerovanja koji zastupa netradicionalno poštivanje prirode te sugerira da božansko prožima prirodu i da se put k razumijevanju samog sebe mora tražiti i pronalaziti u osamljenosti i kontemplaciji. Osim integralnog teksta knjige O prirodi, u ovom izdanju koje je preveo i priredio Vojo Šindolić, još su i odabrani dnevnički zapisi te glasovita prepiska s Waltom Whitmanom, kojom, smatraju neki, počinje moderna američka književnost.

BOLESTAN NOVAC

Istina o globalnoj farmaceutskoj industriji

Billy Kenber

Već dugi niz godina svjedočimo nizu skandala u farmaceutskoj industriji. Od cijene lijeka za AIDS koja je preko noći porasla sa 17,50 na 750 dolara do kompanije koja je radije dopustila da zalihama lijekova za rak istekne rok trajanja nego da snizi cijenu, primjera je mnogo. Sustav koji je nekoć dizajniran da potiče inovacije i unaprijedi brigu o pacijentima danas jedino pokreće želja za profitom.

Lijekovi su postali tek financijska imovina, a način na koji se usmjeravaju istraživanja, određuju cijene lijekova i tko im ima pristup prilagođava se interesima dioničara, a ne javnosti. Dok farmaceutske kompanije usmjerene isključivo na zaradu sve češće dobivaju kazne zbog podmićivanja liječnika i međusobnog dogovaranja cijena, pacijenti se sve češće okreću crnom tržištu kako bi došli do prijeko potrebnih lijekova koje službe zdravstvene skrbi više ne mogu financirati. Knjiga Bolestan novac istraživačkog novinara Billyja Kenbera je temeljita i važna dijagnoza industrije u krizi. Billy Kenber je istraživački novinar koji od 2010. piše za The Times. Za svoj rad je osvojio nekoliko prestižnih nagrada (UK Press Award i Medical Journalists’s Award za izvanredan doprinos medicinskom i zdravstvenom novinarstvu 2017.).

MI

Dio smo svega, sve je dio nas

tekst Nataša Ozmec, ilustracije Zdenko Bašić

Nataša Ozmec, autorica hit slikovnice Ti, moja prekrasna djevojčice, napisala je još jedan poetičan i nadahnjujući tekst, ovaj put o isprepletenosti čovjeka i prirode, a knjigu je majstorski ilustrirao Zdenko Bašić, višestruko nagrađivani umjetnik čija je knjiga Sjeverozapadni vjetar osvojila srca publike i 2012. ovjenčana nagradom Kiklop.

Tko smo mi? Pitanje je koje si čovjek postavlja oduvijek, tražeći svoju poveznicu sa svekolikim životom koji nas okružuje. Ova jedinstvena ilustrirana knjiga polazi od onoga što duboko u sebi znamo: naše ja ne može postojati samostalno, ono je dio svega što nas okružuje, sa svime dijelimo isti izvor. Nataša Ozmec i Zdenko Bašić meditativnim tekstom i začudnim, čarobnim ilustracijama na poseban nas način vraćaju našem korijenju, prirodi i duhu, zemlji i nebu, od kojih smo sačinjeni i s kojima smo neraskidivo isprepleteni. Ovo je knjiga koja otvara naše unutarnje oko u pokušaju da sagledamo duboku ljepotu i čudo života.

KAKO JE KLEKAN POSTAO MEKAN

tekst Petra Petrač, ilustracije Tomislav Zlatić

Kako je Klekan postao mekan slikovnica je koju su nadahnule narodne predaje i priče, div Veli Jože i čarobna planina Klek. Kad je div Klekan svojom grubošću otjerao sve oko sebe i ostao sam na planini shvatio je koliko je ljepše biti dobar, mio i voljen. Hoće li uz pomoć neodoljivog šišmiša Šiša uspjeti na planinu vratiti smijeh i radost? Otkrit ćete to u ovoj duhovitoj i zabavnoj slikovnici vrckavih stihova i poučnog zaključka domaćih autora Petre Petrač i Tomislava Zlatića.