MINISTRICA KULTURE

Obuljen Koržinek o Ivanu Kožariću: Doista je bio rijetka ptica slobode

16.11.2020 u 13:12

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u sućuti u povodu smrti akademika Ivana Kožarića istaknula je da je Kožarić bio i jest jedan od najvećih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća koji je ustrajno izbjegavao jasna stilska određenja i doista bio 'rijetka ptica slobode'

U povodu odlaska istaknutoga hrvatskog umjetnika, akademika Ivana Kožarića ministrica Obuljen Koržinek uputila je u ponedjeljak izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno.

'Ivan Kožarić bio je potpuno neopterećen umjetničkim pravcima, suvremenim trendovima, formalnim određenjima. Prepoznatljivost i svaku naznaku sustava doživljavao je kao sputavanje kreativnosti, prijetnju gubitka sadržaja, ograničavanje samog smisla umjetničkog čina', stoji u sućuti.

Kožarić je, istaknula je ministrica, u svom umjetničkom radu izborio široko područje slobode. Svoje skulpture nazivao je ponekad 'privremenima', platna je sjekao i izrezivao, materijale gužvao i nemarno slagao na hrpe, otpatke miješao s gotovim skulpturama, gestom oslobođenom stiska kanona i stila, nedosljedno dosljedan samo sebi i svakodnevnoj igri promatranja svijeta oko sebe, stvarao je nova značenja.

'Kanta smeća, plast sijena, zagrebačko nebo, drveni 'kozlići', kuhinjski lonci, staklenke za krastavce, mijenjajući njihovu funkciju, kroz proces demistifikacije umjetnosti, u njegovim majstorskim rukama gotovo banalni predmeti postaju umjetničkim znakom', podsjetila je.

Ministrica je istaknula kako ćemo Kožarića pamtiti i kao čovjeka neopterećenog veličinom svoje umjetničke pozicije, duhovitog, otvorenog, uvijek na strani dobra, okrenutog simbolima sunca, blještave svjetlosti, plavog neba i zlatnih odbljesaka, uronjenog u kozmos - doista, bio je rijetka ptica slobode.

Spomenula je i riječi velikog umjetnika - 'Moje nastojanje da ostajem otvoren prema kozmosu, prema ljudskosti, prema kreativnosti koju svaki čovjek manje ili više posjeduje. Samo se treba otvoriti. To je moja, čini se, osnovna odlika'.

Radovi kipara Ivana Kožarića Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Hrvatska i svjetska suvremena umjetnost bit će trajno obilježena Kožarićevim radom koji ćemo istraživati u njegovu ateljeu u Muzeju suvremene umjetnosti ili susretati se s njegovim skulpturama u javnim prostorima koje su uvijek, istaknula je ministrica, kao i čitav njegov rad, značile uspostavljanje komunikacije i izazova, aktiviranje silnica, čudesnog magnetizma.

Rijetki su umjetnici čiji radovi nam s toliko jednostavnosti znaju izmamiti osmijeh, učiniti nas sretnima, istaknula je Obuljen Koržinek. Dodala je da pamtimo fotografije: Kožarić, list papira, jednostavne poruke: Sretan sam da sam sretan. Presretan sam da sam sretan. Oduševljen sam da sam sretan.....

'Sretni smo i mi jer pripadamo generaciji koja ga je imala za suvremenika pa ćemo se, premda je napustio ovaj naš fizički svijet, sjećati velikog čovjeka i velikog umjetnika, Ivana Kožarića, s osmijehom koji nam svojim životom i svojim djelom ostavlja u naslijeđe', stoji u sućuti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek u povodu smrti akademika Ivana Kožarića koji je umro u nedjelju u 100-toj godini.