ONE HIT WONDER

Pisali su puno, ali ih pamtimo po jednoj knjizi

22.06.2014 u 06:11

Bionic
Reading

Koja su presudna djela po kojima ćemo pamtiti poznate autore? Upravo ona koja su neizbrisiva iz kolektivne memorije, toliko iznimna i društveno relevantna da ćemo autore zauvijek povezivati s njima? Za pedeset godina, hoće li pri spomenu Zadie Smith, čitateljima uvijek prvo pasti na pamet njen sjajan roman 'Bijeli zubi' i hoće li itko pamtiti ovogodišnju autoricu godine Donu Tartt, nagrađenu Pulitzerom za roman 'The Goldfinch', koji će uskoro dobiti i hrvatski prijevod

Neki autori imaju djela koja se stalno iznova iščitavaju i kojima se uvijek rado vraćamo, pronalazeći u njima nove ideje, zagonetke. Jedno od takvih djela je 'Finneganovo bdijenje' Jamesa Joycea, o kojem je američki pisac, znanstvenik i profesor Joseph Campbell napisao posebni vodič za razumijevanje: knjigu 'A Skeleton Key to Finnegan's Wake'. No Joyce će ipak u široj javnosti ostati zauvijek zapamćen po svom monumentalnom remek-djelu, romanu Uliks, koji je pisao deset godina.

Postoje i pisci 'one-hit wonder' romana koji su imali sreće da budu zapamćeni po odličnim i originalnim knjigama.

Jedna od takvih autorica je i Harper Lee, koja je s romanom 'Ubiti pticu rugalicu' postigla svjetsku slavu. Njen najvažniji, kontroverzni, 'veliki američki roman' prošlog stoljeća, doživio je pozitivnu recepciju publike i kritike te filmsku adaptaciju. Unatoč svemu tome, autorica je nakon toga odustala od pisanja, to je bilo njeno jedino (barem objavljeno i poznato) djelo.

Iako je Marcel Proust pisao još knjiga, svi će ga pamtiti isključivo po jednom od najdužih djela u književnosti, romanu u sedam tomova, i kad se spomene kolačić 'madelaine', znat će da je u pitanju 'U potrazi za izgubljenim vremenom'. Za one najrevnije koji su uistinu i pročitali opsežni roman, ime francuskog pisca bit će zauvijek inkorporirano u duhu njegove najpoznatije knjige.

Ruski pisac Boris Pasternak napisao je 1917. 'Sestra moja, život', nedvojbeno najutjecajniju zbirku poezije objavljene na ruskom jeziku u 20. stoljeću. Jeste li znali za to? Vjerojatnije je da njegovo ime povezujete s romantičnom tragedijom 'Doktor Živago', koja mu je priskrbila i Nobelovu nagradu.

Pasternakov sunarodnjak Ivan Aleksandrovič Gončarov, pisac iz doba realizma, poznat je po svom romanu 'Oblomov', dok su se druga djela 'zagubila putem'.

Sylvia Plath, američka spisateljica, zauvijek će ostati prvenstveno 'pjesnikinja', kojoj se pod pseudonimom Victorije Lucas dogodio odličan autobiografski roman 'Stakleno zvono'. Sigurno možete nabrojati nekoliko naziva njenih pjesama, ali proznih djela? Evo ih: 'Letters Home', 'Johnny Panic and the Bible of Dreams' 'The Journals of Sylvia Plath' i 'The Magic Mirror'

'Nevidljivi čovjek', potresna priča o tamnoputom mladiću, koja opisuje njegovo školovanje i život u Harlemu, jedini je roman Ralpha Ellisona objavljen za njegovog života, a 1953. godine nagrađen je prestižnom National Book Award. Po mnogim uglednim književnim kritičarima, ovo djelo je među 100 najboljih knjiga svih vremena.

I dok je njena starija sestra Charlotte napisala brojna djela, Emily Brontë ipak joj je otela mjesto u panteonu slavnih spisateljica. U svom jedinom romanu 'Orkanski visovi' dala je više maha svojoj fantaziji i stvorila djelo koje prerasta okvire tipičnog realističkog romana i kao pravo remek-djelo odolijeva svakom pokušaju tipizacije.