čekao 20 godina

Pisac uhićen zbog četverostrukog ubojstva o kojem je namjeravao pisati idući krimić

16.08.2017 u 15:34

Bionic
Reading

U uvodu svoga ranijeg romana 'The Guilty Secret' kineski pisac Liu Yongbiao otkrio je da je već počeo pisati nastavak, za koji se nadao da će postati književnom senzacijom, napeti triler o spisateljici koja je počinila niz ubojstava, a nikad nije uhićena. Ovaj tjedan međutim javile su se sumnje da bi u toj Liuovoj sljedećoj knjizi moglo biti mnogo više od obične mašte. Pisac je navodno prije više od 20 godina nasmrt prebio četvero ljudi

Kad je rano ujutro 11. kolovoza policija pokucala na vrata njegova doma u istočnoj Kini, pisac Liu Yongbiao navodno je rekao kako ih je 'čekao sve ovo vrijeme'.

Uhićen je pod sumnjom da je 29. studenoga 1995. u gradu Huzhou s još jednim muškarcem ubio četvero ljudi, gosta hotela koji su pokušali opljačkati, a koji im se usprotivio. Nakon što su ga nasmrt prebili, kako bi prikrili zločin, Liu i čovjek kojeg policija zove samo Wang navodno su ubili i bračni par u čijem je vlasništvu bio hotel, kao i njihovog 13-godišnjeg unuka.

Slučaj je ostao neriješen jer policija, kako je rekao jedan od voditelja istrage, Xu Zhicheng, nikako nije uspijevala naći vezu između žrtava i njihovih ubojica. Ranije ovog ljeta ipak, skoro 22 godine kasnije, uspjeli su pronaći trag koji ih je odveo do Liua i 64-godišnjeg Wanga.

Iako nisu objasnili o kakvom je konkretnom tragu riječ, kineski mediji vjeruju da su tehnološka unapređenja u analizi DNK svakako odigrala veliku ulogu u razrješenju slučaja. Prema The China Daily, analiza je obuhvatila oko 60 tisuća otisaka.

Liu, koji iza sebe ima dva romana, od kojih je jedan pretvoren u 50-epizodnu TV-seriju, nikad nije objavio obećano djelo o spisateljici koja je ubila i izvukla se.

Navodno je iz zatvora već pisao supruzi, priznajući joj zločine.

'Sada sam konačno oslobođen muke koju sam trpio toliko dugo vremena', navodno je napisao.

Njegov slučaj dosta je sličan onome Richarda Klinkhamera, nizozemskog pisca krimića čija je supruga Hannelore nestala 1991.

Klinkhamer je nakon toga bezuspješno pokušavao zainteresirati izdavača za roman u kojemu bi opisao sedam načina na koje ju je mogao ubiti, uključujući sjeckanje njezina tijela na komadiće kojima bi potom nahranio golubove.

Devet godina kasnije kostur supruge pronašli su ispod nekadašnje obiteljske kuće para i Klinkhamer je priznao krivicu.