NOVI REKORD AUKCIJA

Picassove 'Žene iz Alžira' prodane za vrtoglavi iznos

12.05.2015 u 13:47

Bionic
Reading

Ulje na platnu španjolskog slikara Pabla Picassa 'Žene iz Alžira', nastalo 1955. godine po motivima francuskog slikara Eugenea Delacroixa, prodano je u ponedjeljak u aukcijskoj kući Christie's za 179,4 milijuna dolara (1,21 milijarda kuna) i time postalo najskuplje umjetničko djelo prodano na aukciji

Aukcijska kuća procijenila je 'Žene iz Alžira (Verzija O)' na 140 milijuna dolara, a početna je cijena telefonskim nadmetanjem zainteresiranih ponuditelja uvećana za 20 milijuna dolara.

Kupac živopisnog kubističkog djela, koji je ostao anoniman, u konačnici je platio 179,365 milijuna dolara, što uključuje i 12-postotnu naknadu za posredovanje aukcijske kuće Christie's.

RTL Autor: RTL

Do sada je titulu najskupljeg umjetničkog djela prodanog na aukciji držao triptih Francisa Bacona 'Tri studije Luciana Freuda'. Sliku je u studenom 2011. kuća Christie's ponudila za 85 milijuna dolara, a prodana je za rekordnih 142,4 milijuna dolara.

Slika 'Žene iz Alžira' posljednji je put mijenjala vlasnika prije 18 godina. Do tada je bila u vlasništvu američkog bračnog para Ganz, Victora i Sally, a nakon smrti ovih kolekcionara prodana je preko aukcijske kuće londonskom trgovcu umjetninama za 31,9 milijun dolara.