IZLOŽBA U PARIZU

Peter Knapp izabrao najbolje od hrvatske fotografije

05.10.2012 u 09:10

Bionic
Reading

U Cité nationale des arts u Parizu, od 11. listopada do 27. studenoga, održava se izložba Hrvatska fotografija okom Petera Knappa koju organizira Ministarstvo kulture RH u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt

Knapp, suradnik časopisa The Sunday Timesa te modnih magazina među kojima Voguea i Ellea, izbor radova za izložbu pripremio je u suradnji s kustosicom izložbe Marijom Tonković, muzejskom savjetnicom i voditeljicom Zbirke starije fotografije MUO.

Izložba predstavlja pregled hrvatske fotografije od 1930-ih do danas, u dva segmenta.

Skupni dio izložbe čine odabrani radovi Đure Janekovića, Toše Dabca, Milana i Slavke Pavić te Mladena Tudora, a suvremeni umjetnici Ivan Faktor, Marko Ercegović i Jelena Blagović predstavljeni su samostalnim dionicama.

Autorska dionica Borisa Cvjetanovića posvećena malom formatu imat će i zasebno otvaranje u sklopu manifestacije Mois de Photo (Mjesec fotografije). Knapp ne slijedi striktno kronologiju te kroz povezivanje suvremenih autorskih sekvenci sa skupnom izložbom 'klasika' naglašava prožimanje početaka i suvremenosti autorske hrvatske fotografije koju karakterizira tehnološki iskorak fotografije prema strukturiranju narativa i mediju filma.

U izložbu je uključen i izbor od 16 filmova iz serijala Fotografija u Hrvatskoj, koji dopunjava paletu autora i fenomena iz povijesti i suvremenosti hrvatske fotografije. Pored Toše Dabca, Đure Janekovića, Milana i Slavke Pavić, Mladena Tudora i Borisa Cvjetanovića na ovaj su način predstavljeni Peter Salcher, Karlo Drašković, Juraj Drašković, Ivana Tomljenović, Petar Dabac, Antun Maračić, Pavo Urban, Jasenko Rasol i Sofija Silvia te fenomen Poletove fotografije. Prikaz teme zaokružen je sa 35 izloženih publikacija o fotografiji u Hrvatskoj.

Kao dio promotivne kampanje koja prethodi izložbi, 15.000 dvojezičnog, francusko-engleskog kataloga, insertirano je u jedan od najpopularnijih i najznačajnijih magazina o umjetnosti, kultni Beaux-Arts.

Po povratku iz Francuske, izložba će od 14. prosinca biti prikazana u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a potom u Dubrovniku i Osijeku.