NE PRAKTICIRATI!

Pet groznih ljubavnih savjeta iz književnih klasika

11.11.2013 u 13:20

Bionic
Reading

Svaki zaljubljenik u čitanje zna da dobre knjige navode na promišljanje, provociraju promjenu i utječu na formiranje našeg pogleda na svijet. No jesu li ta znanja zbilja svevremenska? Pročitajte kako bi poruke poznatih romana 19. stoljeća vaš ljubavni život mogle pretvoriti u pakao

Bez dileme knjige kriju mudrost. No da i književni klasici mogu biti vrelo ne suviše konstruktivnih ideja ili pak krivo protumačenih životnih lekcija, tvrdi autorica Claire Fallon u tekstu objavljenom u Huffington postu.

Fallon šaljivo zaključuje da su upravo slavni romani 19. stoljeća krivi za njene brojne ljubavne brodolome.

Evo i zašto.

Jednostavno ne idite na spojeve', poruka je koju je, kao što joj je i bila prvotna namjera, trebala slijediti bogata nasljednica Isabel Archer u romanu 'Portret jedne dame', Henryja Jamesa. Potonju je rečenicu junakinja smatrala jedinim jamcem slobode i neovisnosti. Nažalost, princip je napustila upoznavši Gilberta Osmonda s kojim je stupila u brak i otada postala očajna. Lekcija koju su čitatelji ovog romana mogli izvući, ističe Fallon je – u trenu kada nekome dopustite da vas šarmira, gubite slobodu i sreću, zato ne riskirajte.

'Ponaša se kao kreten jer je zaljubljen', poruka je koja se iščitava iz romana 'Jane Eyre', autorice Charlotte Brontë. Upravo je Gospodin Rochester, romantični junak pun previranja nadahnuo milijune djevojaka da ne odustaju od nade kako silne toplo-hladno igre vode do skladnog ljubavnog odnosa.' Ako se prema vama ponaša loše, ne znači da vas ne voli', poručuje nam glavna junakinja romana.

Ako dovoljno dugo čekate, on će vremenom spoznati da želi baš vas.'
Što drugo naučiti iz romana 'David Copperfield' Charlesa Dickensa? U Dickensonovom slavnom djelu Agnes Wickfield godinama vjerno prijateljuje s Davidom čekajući da spozna da je upravo ona njegova prava ljubav. Njeno strpljenje se na kraju isplati i završava s muškarcem za kojim je čeznula. Dakle, zaključuje Fallon, sasvim je opravdano hiniti prijateljstvo ne biste li se u konačnici našli u zagrljaju voljenog ili voljene.



'Izaberite muškarca koji misli da ste dovoljno, ali ne i suviše privlačni.'

Voljan je izaći s vama iako je prijatelju rekao da bi mogao osvojiti i neku atraktivniju ženu. Nema veze, jednog dana će shvatiti svu magnetičnost vaše privlačnosti, jedna je od poruka koju je Fallon pronašla u romanu 'Ponos i predrasude' Jane Austen. Naime, upravo je to bio slučaj s gospodinom Darcyjem i Elizabeth Bennett. Naime, Gospodin Darcy je Elizabeth u početku opisao kao 'korektnu, ali nedovoljno zgodnu da ga privuče', da bi u konačnici uvidio da je jedna od najljepših žena koju poznaje.

'Pronađite pravog muškarca i bit ćete sretne odreći se svega ostaloga.'
U romanu 'Middlemarch' autorice George Eliot junakinja Dorothea uviđa da ne može slijediti ambicije i biti uz svog voljenog Willa Ladislawa. Ipak, ona osjeća savršenu sreću u braku s njim, napustivši sve svoje snove. Prava ljubav, zaključuje Fallon, ultimativni je cilj svake žene i sve je ostalo posve nevažno, barem ako je suditi po životnim lekcijama iz djela George Eliot.