NATIONAL BOOK AWARD

'Pedeset nijansi sive' u utrci za najpopularniji roman godine

14.11.2012 u 16:01

Bionic
Reading

Erotski roman 'Pedeset nijansi sive' britanske spisateljice E.L. James uvršten je u uži izbor za jednu od najprestižnijih britanskih književnih nagrada National Book Award u kategoriji najpopularnijeg romana godine, prenosi britanski Guardian

Svojom pričom o ljubavno-erotskom odnosu naivne djevojke i karizmatičnog poslovnog čovjeka naklonjenog sadizmu James probija jedan rekord za drugim: roman je dosad prodan u više od 4 milijuna primjeraka, praktički samostalno izvukavši izdavačku industriju iz krize.

Sudački panel koji čini 50 stručnjaka, uključujući knjižare i novinare, uvrstio je Jamesin roman uz bok romanima 'Citadel' Kate Mosse, 'Nit' Victorie Hislop, '1356' Bernarda Cornwella, 'The Rose Petal Beach' Dorothy Koomson i 'Tu sam ispred tebe' JoJo Moyes, u uži izbor za nagradu koja prepoznaje i nagrađuje autore koje javnost doista čita i kupuje, čiji je roman 'imao velikog utjecaja i nadmašio očekivanja'.

O dobitniku nagrade odlučit će glasovanje National Book Awards akademije koja ima 750 članva, a dodjela će se održati na posebnoj svečanosti 4. prosinca. Raniji dobitnici te kategorije nagrade uključuju Dawn French, Davida Nichollsa, Sebastiana Faulksa i Marian Keyes.

Nagrada National Book Award, nazivana i 'Oscarom izdavaštva', dodjeljuje se u ukupno deset kategorija. Salman Rushdie u konkurenciji je za nagradu autobiografije godine, zajedno s Davidom Walliamsom, Peteom Townshendom i Clare Balding; Alison Moore natječe se za titulu novog pisca godine, kao i Rachel Joyce, Grace McLeen i Will Wiles; a u uži izbor za najboljeg inozemnog pisca godine ušli su francuski pisac Laurent Binet s "HHhH", Nizozemac Herman Koch s romanom "The Dinner", te Kanađanin Patrick deWitt s romanom "The Sisters Brothers", jednim od kandidata za ovogodišnjeg Man Bookera.

Prva avantura J.K. Rowling u svijetu književnosti za odrasle "The Casual Vacancy" donijela je toj spisateljici nominaciju za britanskog književnika godine, a konkurenti su joj Deborah Levy s romanom "Swimming Home", ovogodišnja dobitnica Man Bookera Hilary Mantel s "Bring Up the Bodies", te romani Johna Lanchestera i Zadie Smith i memoari Jeanette Winterson "Why Be Happy When You Could Be Normal?".

Kriteriji za nagradu temelje se u prvome redu na općoj privlačnosti knjige, njezinu profilu te prodaji, a nakon predstavljanja pobjednika 5. prosinca na televizijskom programu ITV1 o svojim će favoritima među pobjednicima svake pojedinačne kategorije priliku za glasovanje dobiti i sami čitatelji. Pobjednički će naslov biti proglašen najboljim romanom godine 18. prosinca. Prošle godine, tu je prestižnu titulu osvojio roman Caitlin Moran 'How to Be a Woman'.