KNJIŽEVNO-ZNANSTVENA MANIFESTACIJA

Pavličiću i Nemecu nagrade 'Josip i Ivan Kozarac'

23.10.2015 u 11:55

Bionic
Reading

U četvrtak je u Vinkovcima započela književno-znanstvena manifestacija 21. dani Josipa i Ivana Kozarca, u sklopu koje će biti dodijeljene nagrade. Dobitnik nagrade za najbolje prozno djelo u 2015. književnik je Pavao Pavličić za najnoviji kriminalistički roman 'Tri petka u travnju', a nagradu za životno djelo primit će akademik Krešimir Nemec

Manifestacija je počela polaganjem vijenaca na grobove Josipa i Ivana Kozarca te na grob ove godine preminulog književnika i kritičara Miroslava S. Mađera na Gradskome groblju u Vinkovcima.

U večernjim satima u prostoru kavane Art u Vinkovcima predstavljanjem prve knjige 'Izabranih pjesama' Miroslava S. Mađera, odan je hommage tom velikom Vinkovčaninu, a Mađerove pjesme čitali su Hrvojka Mihanović Salopek i Goran Rem te recitatori vinkovačke Gimnazije i Srednje strukovne škole.

U istome prostoru u programu pod nazivom 'Milovo sam garave i plave', povodom 130. godišnjice rođenja i 105. godišnjice smrti Ivana Kozarca, pjesme tog zavičajnog književnika, pjesnika, pripovjedača i romanopisca, pjevale se Ženska pjevačka skupina KUD-a 'Šumari', Jazwa band, Cane i Romantičari i drugi.

U petak će se održati 4. znanstveni skup 'Stoljeća hrvatskog jezika', na kojem sudjeluje desetak istaknutih hrvatskih jezikoslovaca koji će se referirati na temu jezika s kraja 17. i početka 18. stoljeća. Pretisak knjige 'Postanak naravne pravice' Matije Antuna Reljkovića predstavit će istaknuti jezikoslovci i književni znanstvenici Josip Bratulć i Marko Samardžija

Učenicima vinkovačke Gimnazije i njihovim gostima u programu 'Živi kapitali' predstavit će se čitanjem svojih djela desetak hrvatskih književnika, među kojima Pavao Pavličić, Julijana Matanović, Tito Bilopavlović, Alenka Mirković-Nađ

U Gradskoj vijećnici u Vinkovcima u petak poslijepodne svečano će biti uručene nagrade Josip i Ivan Kozarac.

Nagrada 'Josip i Ivan Kozarac' za najbolje prozno djelo
u 2015. pripala je književniku Pavlu Pavličiću za njegov najnoviji kriminalistički roman 'Tri petka u travnju'

Roman je objavljen u izdanju nakladnika Mozaik knjiga u biblioteci 'Balkan noir' posvećenoj domaćoj i regionalnoj kriminalističkoj književnosti koju je pokrenuo list 24sata u suradnji s najvećim hrvatskim izdavačima.

Najavljen kao 'napeti kriminalistički roman brzog ritma i naglih preokreta u kojem se prepliću ljubav, ljubomora, sućut i mržnja', roman 'Tri petka u travnju' ponovno u središte priče stavlja dobro poznatog Pavličićeva junaka Ivu Remetina, novinara crne kronike koji uspješno rješava zamršene zločine. No za razliku od prijašnjih krimića, u njemu Remetin slučaj ne rješava u Zagrebu već u Osijeku.

Pavao Pavličić, rođen 1946. u Vukovaru, istaknuti je književnik, prevoditelj, scenarist i akademik, poznat po pisanju kriminalističkih romana za djecu i odrasle. Nagradu 'Josip i Ivan Kozarac' dobio je i prije 19 godina, ali za životno djelo.

Ove godine, nagrada za životno djelo pripala je akademiku Krešimiru Nemecu, a među nagrađenima su i Tanja Belobrajdić, u kategoriji prvijenca za roman 'Crni kaput' te Sanja Jukić, u kategoriji znanstvenog djela za knjigu 'Medijska lica subjekta'

Nagrada će biti uručena u petak, 23. listopada, a 21. dani Josipa i Ivana Kozarca završavaju u subotu 'Jutrom poezije'

Književno-znanstvenu manifestaciju Dani Josipa i Ivana Kozarca 1995. utemeljili su Slavonska naklada Privlačica koja ih redovito i organizira te Društvo hrvatskih književnika, Vukovarsko-srijemska županija, grad Vinkovci i Hrvatske šume. Manifestacija je utemeljena s ciljem valoriziranja i promoviranja zavičajne književnosti i tradicije, a posljednjih godina i proučavanju povijesti i razvitka hrvatskog književnog jezika.