DOPRINOS UMJETNOSTI

Paro i Lhotka dobitnici nagrada za životno djelo HDDU-a

10.11.2009 u 15:20

Bionic
Reading

Redatelj Georgij Paro i baletni umjetnik Nenad Lhotka ovogodišnji su dobitnici Nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU), objavljeno je na konferenciji za novinare Društva

Objavljeno je i 25 nominacija za prošlosezonska ostvarenja na području dramske, radio i TV umjetnosti, a nagrade će se dobitnicima uručiti na svečanoj dodjeli 24. studenoga u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Redatelj i kazališni pedagog Georgij Paro pripada samom vrhu kazališnih stvaralaca u proteklih 50 godina, a dosad je imao više od 160 uprizorenja u Hrvatskoj i u američkim sveučilišnim kazalištima, stoji u obrazloženju koje je pročitao predsjednik žirija za dramu Zvonko Festini

Koreograf i baletni umjetnik Nenad Lhotka nagrađen je za izuzetna dostignuća i bogatu karijeru, u kojoj se ističe njegova uloga u baletu 'Romeo i Julija' Sergeja Prokofjeva 1948., kao prvog Romea u tom baletu izvan Sovjetskog saveza.

HDDU je dodijelio i nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti Miši Martinoviću, za ulogu Nike u predstavi 'Na taraci' Ive Vojnovića, u režiji Joška Juvančića i u izvedbi dramskog ansambla Dubrovačkih ljetnih igara.

Za najbolju predstavu nominirani su 'Dobri vojak Švejk' kazališta Komedija, 'Zagrebački pentagram' ZKM-a i 'Završnica' ansambla Osječkog ljeta kulture 2009. i Gradskog kazališta Sisak.

Najbolji redatelj birat će se između Paola Magellija za 'Zagrebački pentagram', Zlatka Svibena za 'Završnicu' i Vlatke Vorkapić za predstavu 'Judith French''

Za glavnu žensku ulogu nominirane su Valentina Banci (predstava 'Večeras improviziramo'), Linda Begonja ('Vuci i ovce') i Judita Franković ('Judith French'). Nominirani u kategoriji glavnih muških uloga su Vid Balog ('Dobri vojak Švejk'), Dražen Čuček ('Judith French') i Igor Golub ('Woyzeck').

Najbolje operna ostvarenja birat će se između opera 'Faust' (splitski HNK), 'La Traviata' (riječki HNK) i 'Orfej' (zagrebački HNK), a baleti između predstava 'Carmina Burana' (55. Splitko ljeto), 'Pepeljuga' (zagrebački HNK) i 'Romeo i Julija' (riječki HNK).